Okul öncesi eğitim programında altı yaş grubu çocukların sosyal becerilerinin gerçekleşme düzeyi
Actualization level of six years old children? social skills in pre school curriculum
- Tez No: 235776
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERAFETTİN KARAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, Sosyal Beceriler, Okul Öncesi EğitimProgramı
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmada Okul Öncesi Eğitimi Programı (36?72 aylık çocuklar için)'ndayer alan sosyal becerilerin öğretimine yönelik amaç ve kazanımların altı yaş grubuçocukların sosyal becerileri kazanmalarında etkili olup olmadığı incelenmiştir. Buamaçla 2007?2008 bahar döneminde Erzurum ili Kayakyolu ÇMİS İlköğretim Okuluanasınıflarından biri seçilmiştir. 12 kız, 11 erkek toplam 23 çocuk araştırmanın çalışmagrubunu oluşturmuştur. Araştırmada bilgi toplamak amacıyla ?Sosyal Beceri Ölçeği?kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 15.00 paket programında analiz edilmiştir.Verilerin analizinde Wilcoxon işaretli sıralar testi (Wilcoxon signed rank test for pairedsamples) kullanılmıştır. Çalışma grubundaki çocukların sosyal becerilerinin cinsiyetdeğişkenine göre farklılaşıp farklılaşmadığı belirlemek amacıyla Mann Whitney-U Testikullanılmıştır.Araştırmanın sonucunda Okul Öncesi Eğitimi Programı (36?72 aylık çocuklariçin)'ndaki sosyal becerilere yönelik amaç ve kazamınlar doğrultusunda hazırlananetkinliklerin okul öncesi eğitim alan çocukların sosyal becerileri öğrenmelerinde etkiliolduğu bulunmuştur. Sosyal becerilerin uyum (Z=-4,205; p,05) hem de sontest (Z=-1,448; p>,05) ortalamalarınagöre kız ve erkek çocukların sosyal beceri düzeyleri arasında anlamlı bir farkbulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The effect of goals and objectives related to social skill development in EarlyChildhood Curriculum (for 36-72 months children) for six years old children wereinvestigated in this research.In order to realize this aim, 12 female and 11 male students in nursery aclassroom in Erzurum Kayakyolu ÇMİS Elementary School were selected in 2007-2008school year.In this research, ?Social Skills Scale? was benefited in collecting data and thefindings were analyzed using SPSS 15.00 software. During the analysis of the findings,Wilcoxon signed rank test for paired samples test were applied. In order to determinethe differentiation of social skills with regard to gender variable, Mann Whitney-U Testwere used.The results indicated that the activities designed under the light of the goals andobjectives of Early Childhood Curriculum (for 36-72 months children) for six years oldchildren were effective in acquiring social skills.