Gelişmekte olan ülkelerde finansal krizlerin tahmin modelleri
Forecasting financial crises in emerging market
  1. Tez No: 235807
  2. Yazar: ÜNSAL KIRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURÇ ÜLENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, İstatistik, Econometrics, Economics, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal krizler, Eken Uyarı Sistemi, Multinomial Logit Model, Financial Crisis, Early Warning System (EWS), Multinomial Logit Model
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Son yıllarda, tüm dünyada ?küresellesme? süreci olumlu ve olumsuz tarafları ile tartısmalarınmerkezine oturmus ve degisik konuları arastıran akademisyen çevreleri üzerinde ciddi olarakdüsünmeye sevk eden bir olgu halini almıstır. Genelde dünya ekonomisi özelde ise ülkeekonomileri açısından küresellesme, ülkelerin nesnel kosullarına paralel olarak ekonomidedegisik gidisatlara yol açmaktadır. Bu açıdan bakıldıgında, küresellesme özellikle gelismekteolan ülkeler için birçok nimet sunarken bu nimetleri geregi gibi kullanma için gerekli olantemel makroekonomik parametrelerden yoksunluk neticesinde ülkeler finansal kriz denilenproblemleri yasamaktadırlar.Dünya genelinde birçok farklı ülkede sıklıkla finansal krizlerin meydana gelmesi,arastırmacılara yeni bir çalısma alanı dogurmustur. Finansal krizlere yönelik yapılan sayısızçalısmadan ortaya çıkan sonuç; Finansal krizlerin dinamik bir sürecin etkisi ile degisikfaktörlerin tetiklemesi ile ortaya çıktıgı, bu nedenle de finansal krizlere ait temelparametrelerin sürekli olarak degistiginin tespitidir.Yukarıda bahsedilen hususlar çerçevesinde, gelismekte olan ülkelerin finansal krizlerin yıkıcıetkilerinden korunması amacıyla bu krizlerin tanımlanması, nedenlerinin belirlenmesi veönceden öngörülebilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla, bu konuda yapılan çalısmalar, yarınlarayönelik kaygıların azaltılması bakımından büyük önem tasımaktadır. Bu çalısmada da 20gelismekte olan ülkede 1993-2001 yılları arasındaki veriler incelenmis ve krizlerin tahminiüzerine önemli bir erken uyarı sistemi gelistirilmistir. Yeni gelistirilen model ile krizlerinönceden öngörülmesinde önemli derecede bir basarı elde edilmistir.
Özet (Çeviri)
During recent years, globalization period stands on the centre of the debates with its bothnegative and positive aspects and has turned into a phenomenon that makes academic peopleresearching different issues think on seriously.In general for the world economy and particularly for the local economies, globalizationresults in different course of events in parallel with the concrete conditions of differentcountries. From this point of view, while globalization serves for certain benefits fordeveloping countries, due to the lackness of macroeconomic parameters necessary for theutilization of these benefits, these countries experience with problems called ?financial crisis?.Frequently occurring financial crises in many different countries in whole world result in theemergence of a new working area for researchers. The result of countless researches about thefinancial crisis is the determination that financial crisis occurs within a dynamic period and istriggered by different factors so that the basic parameters of financial crisis are continuouslyvarying.Within the framework of above mentioned issues, in order to protect developing countriesfrom the detrimental effects of financial crisis, definition, identification of the causes andanticipation of these crisis is vital. That is why these studies have a great importance indiminishing the concerns for the future. In this study, 20 emerging markets (EM) and theirdatas between 1993-2001 were analyzed and a new early warning model was developed forforcasting financial crises in EM. By the help of this model, very successful results inforecasting crises were acquired.