Perakendecilikte mağaza atmosferinin müşteri sadakatine etkisi
The effects of store atmosphere on the customer loyalty in retailing
  1. Tez No: 240751
  2. Yazar: NEŞE ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ VARİNLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Perakendecilik, Mağaza Atmosferi, Müşteri Sadakati, Retailing, Store Atmosphere, Customer Loyalty
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu tezde, mağaza atmosferinin müşteri sadakatine etkisi incelenmiştir. Çalışma, teori ve uygulama olarak iki kısımdan oluşmaktadır. Çalışmanın ilk iki kısmında konuyla ilgili teorik bilgiler yer almaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde, mağaza atmosferi konusu ayrıntılı olarak açıklanmış ve mağaza atmosferini oluşturan değişkenlerden söz edilmiştir. İkinci bölümde ise, müşteri sadakati konusuna yer verilmiştir. Son bölüm olan üçüncü bölümde ise, konuyla ilgili bir uygulama ve sonuçları yer almaktadır. Çalışmanın son bölümünde yapılan anket çalışması ile tüketicilerin mağaza atmosferi değişkenlerine verdikleri önem ve bunun sadakati etkileyip etkilemediği incelenmiştir. Örnekleme yöntemi olarak yargısal örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Anket çalışması sonucunda mağaza atmosferi değişkenlerinin müşteri sadakati üzerinde etkisi olduğu ortaya çıkmıştır.Tez, perakendecilere müşteri sadakati sağlamada mağazalarında ne gibi atmosfer değişkenlerinin önemli olduğu ve mağaza içi ve dışı özelliklerin sadakat oluşturmada etkili olduğunu anlamaları konusunda katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In the thesis, the effects of store atmosphere on customer loyalty in retailing is studied. The study consists of two parts as theory and application. Theoretical information takes place in the initial two parts of the study. In the first chapter of the study, store atmosphere is explained in details and the variables that effects store atmosphere are mentioned. In the second chapter, customer loyalty is discussed. In the third and last chapter, an application and its results take place. The importance to variables of store atmosphere that customers attach and whether or not it effects customer loyalty are searched. Judgment sampling is used as the sampling method. As the result of the study, it is found out that variables of store atmosphere effects on customer loyalty.The thesis contributes retail dealers to comprehend what kinds of atmosphere variables are important in customer loyalty and that in-store and out-store features are influential to constitute customer loyalty.