Üst bilişsel öğrenme stratejilerinin yabancı dil eğitiminde okuma yeteneğinin geliştirilmesine etkileri ve öğretimi (Nevşehir Üniversitesi örneği)
Contributions of metacognitive learning strategies to the development of reading comprehension in foreign language teaching and metacognitive strategy instruction (Nevsehir University sample)
- Tez No: 240752
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Öğrenme Stratejileri, Üst Biliş, Strateji Öğretimi, Language Learning Strategies, Metacognition, Strategy Instruction
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu araştırmada öncelikle, Nevşehir Üniversitesi'nde eğitim görmekte olan öğrencilerin dil öğrenme stratejilerini kullanma profilleri ortaya çıkarılmış ve bağımsız değişkenlere göre, öğrencilerin strateji kullanım düzeyleri arasındaki anlamlı farklılıklar incelenmiştir. Buna ek olarak, etkili strateji eğitimi ile öğrencilerin, İngilizce okuduğunu anlama yeteneğini geliştirmek için, dil öğrenme stratejilerinin özellikle üst bilişsel stratejilerin öğretimine ve bilinçli bir şekilde kullanımına katkı sağlanmaya çalışılmıştır.Uygulama kapsamında, Nevşehir Üniversitesi öğrencilerine, dil öğrenme stratejisi anketi uygulanarak toplanan veriler, betimsel istatistik teknikleri, MannWhitney-U ve Kruskal Wallis testleri kullanılarak çözümlenmiş ve yorumlanmıştır. Anket formu ile birlikte, öğrencilerin İngilizce okuduğunu anlama başarısı yapılan bir test sonucunda notla değerlendirilmiş ve belirlenen öğrenci başarısı ile yabancı dil öğrenme stratejileri kullanımı arasındaki farklılıklar değerlendirilmiştir.Araştırma sonucunda; öğrenciler tarafından en çok kullanılan stratejilerin eksik giderme stratejileri ve en az kullanılanların ise üst bilişsel ve duygusal stratejiler olduğu ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin anket öncesi yapılan sınavdaki başarı durumlarına göre değerlendirildiğinde ise; büyük bir kısmının 0-40 puan aralığında bir not alarak başarısız olduğu belirlenmiştir. Öğrenme stratejilerini, kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre daha sıklıkla kullandıkları; bu stratejileri en az devlet lisesinden mezun olan öğrencilerin kullandığı; yaş ilerledikçe üst bilişsel stratejilerin kullanım sıklığının arttığı; İngilizce öğrenme süresi arttıkça öğrenme stratejilerini kullanım sıklığının da arttığı ve okuma testinden alınan not yükseldikçe stratejilerin kullanım sıklığının da arttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
First, this study focused on determining the language learning strategy profile of Nevsehir University students and investigating the significant differences between independent variables and strategy use frequencies. It is also aimed at contributing to teaching and consciously using language learning strategies, especially metacognitive strategies, in order to develop reading comprehension competencies of students via efficient strategy instruction.Throughout the research, strategy inventory for language learning is applied and the data is analyzed and evaluated using descriptive statistical techniques, Man Whitney-U and Kruskal Wallis tests. In addition to this inventory, students took a reading comprehension test after which their level of reading comprehension is determined and the difference is evaluated between their success and the strategies they use.Research findings reveal that students use compensation strategies most frequently and they use metacognitive and affective strategies least frequently. According to the student achievements of the reading test score, most of the students are determined to get very low degrees (between 0-40). Learning strategies are found out to be used more by female students than male students, less by the students graduated from state high schools, more by older students, more by the students who have been Learning English for more years, and finally more by the students who get high scores from the reading comprehension test.