Kapsayıcı güvenlik anlayışı perspektifinden Amerikan Sayıştayı (GAO) ile Türk Sayıştayının karşılaştırılması
From the perspective of comprehensive security perception, the comparison of Government Accountability Office (GAO) and Turkish Court of accounts
- Tez No: 253331
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KARAOSMANOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Political Science, International Relations
 - Anahtar Kelimeler: Kapsayıcı Güvenlik, İnsan Güvenliği, Güçler Ayrılığı, Yasama Denetimi, Yüksek Denetim, Türk Kamu Yönetimi, Comprehensive Security, Human Security, Trias Politica, Legislative Audit, Supreme Audit, Turkish Public Management
 - Yıl: 2009
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Polis Akademisi
 - Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 250
Özet
Meşe, Osman, (2009), Kapsayıcı Güvenlik Anlayışı Perspektifinden Amerikan Sayıştayı (GAO) İle Türk Sayıştayının Karşılaştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Danışman: Doç. Dr. Fatih Karaosmanoğlu, 235 Sayfa.Küresel karşılıklı bağımlılığın zorluk ve fırsatları, değişen güvenlik tehditleri ve insan hakları güvenliğin her özellik ve inceliğinin güvenlikleştirilmesini ve kurumsallaştırılmasını vazgeçilmez kılmaktadır. Bu nedenle uygulamaları ulusal sınırlarla sınırlı kamu politikaları araştırmacı ulusal yardımcı kurumlara ihtiyaç duymaktadır. Bu noktada kapsayıcı denetim perspektifi ile kamu kurum ve programları hakkında siyaset üstü, bilimsel ve zamanlı kamu yönetimi bilgisi üreten yüksek denetim ulusal bir yardımcı kapasite olmaktadır.Bu nedenle araştırmanın birinci bölümünde kapsayıcı güvenliğin kavramsal, teorik ve semantik çerçevesi, ikinci bölümünde yüksek denetimin kavramsal, teorik ve pratik çerçevesi irdelendi. Araştırmanın birinci ve ikinci bölümünde ortaya çıkan çerçeve üzerine araştırmanın somut olayı ?Kapsayıcı Güvenlik Anlayışı Perspektifinden Türk Kamu Yönetiminde Yüksek Denetimin Kurumsallaşma Sorunu? çalışıldı.Sayıştay Başkanlığının 2009 ? 2013 Stratejik Planı ile ABD Yüksek Denetim Kurumu'nun (GAO) 2007 ? 2012 Stratejik Planını esas alan araştırmanın ?somut olayı? ?belgesel gözlem? tekniği uygulanarak çalışıldı.Kapsayıcı güvenliğin özellik ve inceliklerine göre, Türk Kamu Yönetiminde Yüksek Denetim; denetimin kapsayıcılığı, rehber bir ulusal kurum olma ve TBMM ile simbiyotik ilişki kurma konularında yapısal kurumsallaşma sorunlarına ve Türk kamu yönetiminin öngörebilirlik kapasitesi olma, demokrasi, hukukun üstünlülüğü, şeffaflık, hesap verebilirlik ve insani gelişmişlik kapasitesini güçlendirme, Türk kamu yönetimini dönüştürme ve performans yönetimine dayandırma ve Türk Kamu yönetiminde vatandaş memnuniyetini ilerleten yol ve yöntemler bulma konularında fonksiyonel kurumsallaşma sorunlarına sahiptir.
Özet (Çeviri)
The oppurtunuties and challenges of global interdependence, changing security threats and human rights render comprehensive security features and finenesses indispensable to make securitization and institutionalization. For this reason, applications of public policies limited in national border to need investigative national vice ? institutions. At this point, supreme audit institution, with its comprehensive audit perspective to produce supra ? political, scientific and well timed public management information about public institutions and programs, is to be a national vice ? capacity.For this reason, in the first part of the research the conceptual, theoretical and semantical framework of comprehensive security and in the second part of the research the conceptual, theoretical and practical framework of supreme audit, are scrutinized. The case of this research which is ?From The Perpective of Comprehensive Security Perception, Supreme Audit Institutionalization Problem in Turkish Public Management? is studied over the framework emerging in the first and second part of the researchThe research case based on Turkish Court of Accounts Strategic Plan 2009 ? 2013 and Government Accountability Office Strategic Plan 2007 ? 2012 is studied by applying documentary observation method.According to comprehensive security features and finenesses, Supreme Audit in Turkish Public Management have both structural institutionalization problems in Audit Comprehensiveness, Being a Model National Agency and Having symbiotic relationship with TGNA and functional institutionalization problems to transform, to be foreseeable capacity of, to enforce democracy, rule of law, transparency, accountability and human development capacity of, to find ways and methods enhancing citizen satisfaction in Turkish Public Management, to base Turkish Public Management on Performance Management.