Üniversite öğrencilerinin gıda harcamalarında reklamın etkileri: Ankara ve Ardabil örneği
Advertisement effects on university students expenses of food: Example of Ankara and Ardabil
- Tez No: 257889
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN PARILTI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, İşletme, Advertising, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Reklam, Üniversite Öğrencileri, Ardabil, Satın Alma Davranışları, Gıda Harcamaları, Advertisement, University Students, Ardabil, Purchasing Behaviors, Expenses of Food
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Günümüzde oldukça yaygın bir tutundurma aracı olan reklam; hem işletmelere hem de tüketicilere büyük faydalar sağlamaktadır. Reklamlar sayesinde tüketiciler bilgilenmekte, eğlenmekte; satıcı ve üretici işletmelerse ürünlerini tanıtabilmekte veya tüketicilere ürünlerini hatırlatabilmektedir.Ankara merkezde ve Ardabil merkezde okuyan üniversite öğrencileri üzerinde yapılan bu araştırma, reklamların öğrencilerin satın alma davranışlarında etkili olup olmadığını ve iki ülke öğrencilerinin karşılaştırılıp hangi ülkede reklamların daha çok göz önünde bulundurulduğunu saptamak amacıyla yapılmıştır.Araştırma kapsamında 800 üniversite öğrencisine anket uygulanmıştır. Üniversite öğrencilerinin bulundukları topluma ve kültüre göre farklılıklar göstereceği ve bunun da satın alma davranışlarını etkileyeceği düşüncesiyle tabakalı örnekleme yapılmış ve üniversiteler Ankara ve Ardabil üniversiteleri olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Ankara'da araştırma kapsamına alınan üniversiteler; Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Başkent Üniversitesi'dir, İran Ardabil'de ise; Ardabil Üniversitesi, Meşkin Üniversitesi, Mazenderan Üniversitesi, Özel Azad Üniversitesi'dirAraştırmada; Ankara'da 16 soru ve Ardabil'de 15 sorudan oluşan bir anket kullanılmıştır, elde edilen veriler SPSS 15.0 paket programı kullanılarak tasnif ve analiz edilmiştir. Verilerin analizinde ki-kare ilişki analizi uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Advertisement, which has a widespread promotion tool in our days, provides big utilities for both producers and consumers. By means of advertisements, consumers are getting informed and having fun. The corporations of sellers and producers introduce their products to remind the consumers of their products.This research is fulfilled over the university students in central of Ankara and central of Ardabil to determine how advertisements effect the university students purchasing behaviors.Eight hundred university students are included in the surveys. With the idea that the there must be differences between the cultures of university students in Ankara and Ardabil, and that it must also effect the purchasing behaviors of university students, the survey was carried out through stratified sampling, and universities were separated into two: Ankara?s and Ardabil?s. Eight universities were chosen; four universities in Ankara, four universities in Ardabil. Universities in Ankara are Gazi University (a state university), Hacettepe University (a state university), Ankara University (a state university) and Baskent University (a private university). Universities in Iran are; Ardabil University (a state university), Meshkin University (a state university), Mazenderan University (a state university) and Azad University (a private university).In the research, a survey covering 16 questions for the part in Ankara and 15 questions for the one in Ardabil, was conducted. Obtained data were classified and analyzed with SPSS 15.0 packet program. Chi- square Relation Analysis was applied in analysis of the data.