Erzurum il merkezinde 7-16 yaş okul çağı çocuklarında epilepsi prevalansının araştırılması
The prevalence of epilepsy amongst school children in Erzurum , Turkey
- Tez No: 260417
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN TAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Neurology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Epilepsi, prevalans, okul çocuğu, Epilepsy, prevalence, school-children
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma Nisan 2009-2010 tarihleri arasında Erzurum merkeze bağlı ilköğretim ve lise dengi okullarda yürütülmüş kesitsel bir alan çalışmasıdır. Bu çalışmada Erzurum ili 7-16 yaş arası okul çocuklarında epilepsi prevalansını araştırmak amaçlandı. Erzurum ili Büyükşehir sınırları içinde 74.732 öğrencinin oluşturduğu evren içinden ?orantılı tabakalı örneklem yöntemi? ile seçilen 5571 kişi araştırmanın örneklemini oluşturdu. Dağıtılan 5700 anket formundan 4560 `ı (%80) toplanabildi. Çalışmanın 1.ci aşamasında elde edilen veriler sonucunda puanlama yapıldı. 3 ve üzerinde puan alan 563 kişi olası epilepsi vakası olarak kabul edildi ve 2.ci aşamada epilepsi yönünden incelemeye tabi tutulmak üzere Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD'ı polikliniğine çağrıldı.Çalışmanın 2. ci aşamasında 3 öğrenci inaktif epilepsi, 13 öğrenci aktif epilepsi, 80 öğrenci febril konvülziyon, 3 öğrenci konversiyon, 1 öğrenci panik atak, 22 öğrenci senkop, 1 öğrenci sirengomiyeli olarak değerlendirildi. Anket sonuçları değerlendirildiğinde 6` sı kız (3/1000) ve 10 'u erkek (5/1000) toplam 16 olgunun (4/1000) epileptik olduğu saptandı. Yaşa özel düzeltilmiş prevalans hızları erkek, kız ve toplam nüfus için sırasıyla 4,5/1000, 2,6/1000, 3,6/1000 olarak bulundu. Aktif epilepsi prevalansı ise erkek, kızlar ve her ikisinin toplamı için sırasıyla 4/1000, 2/1000, 3/1000 olarak tespit edildi. Epilepsili kişilerde ailede epilepsi öyküsü % 43, febril konvülziyon öyküsü % 50 pozitif saptandı. Epilepsi için risk faktörleri irdelendiğinde % 6,2 menenjit geçirme, % 18,7 doğumda oksijensiz kalma , % 12,5 kafa travması öyküsü, % 6,2 beyin tümörü tespit edildi. Epilepsili olgularda aylık gelir ve Anne-Baba okuma düzeyinin daha düşük olduğu görüldü.Tüm çalışma verileri birlikte değerlendirildiğinde, bölgemiz için epilepsinin önemli bir sağlık sorunu olarak devam ettiği, düşük sosyo-ekonomik ve eğitim düzeyinin epilepside önemli bir risk faktörü olduğu bulundu. Risk faktörü olarak febril konvülziyonun epilepsinin etiyolojisinde önemli olduğu kanısına varıldı. Erzurum 7-16 yaş grubu epilepsi prevalansı gelişmekte olan ülkelerden çok, gelişmiş ülke prevalans hızına yakın bulundu.
Özet (Çeviri)
This is a cross-sectional study composed in primary school and high school children in the metropolitan area of Erzurum between April 2009-2010.The aim of this study is determining the epilepsy prevalence in school children between age 7-16 Erzurum province. The sample of the study was sizes was calculated as 5.571 trough 74.732 students, located in Erzurum metropolitan area, by using stratified random sampling technique. Out of 5571 questionnaires that sent, 4560 (%80) were returned. At the first stage of study the obtained data were rated. 563 people accepted as a probable epilepsy case and in the second stage they were called back to, Ataturk university Medical school and Children?s Health Diseases clinic for reassasment in terms of epilepsy.At the second phase of work, 3 students had inactive epilepsy, 13 students had active epilepsy, 80 students had febrile seizures, 3 students had conversion, 1 student had panic attack, 22 students had syncope and 1 student was diagnosed as sirengomiyeli. Epilepsy were determined at 6 girls (3/1000) and 10 boys (5/1000) total 16 cases (4/1000) when the results were evaluated. Age adjusted epilepsy prevalence rates for females, males and total study population were found respectively as 4.5.1000, 2.6.1000, 3.6.1000. Prevalence of active epilepsy rates for females, males and total study population were found respectively as 4/1000, 2/1000, 3/1000. Family history of epilepsy in epileptic cases were % 43, % 50 had positive history of febrile convulsions. When the risk factors for epilepsy were examined; % 6,2 meningitis, % 18,7 asphyxiation at birth, % 12,5 of head trauma, % 6,2 brain tumors were found. Monthly income level and education level was observed lower at the parents of epileptic cases.When data from all studies were evaluated, epilepsy is major health problem for our country and low socio-economic status and education was found an important risk factors for epilepsy. İn conclusion febrile seizures are important as preventable risk factor in epilepsy etilogy. İn this study epilepsy prevalence rates that were found for age group of 7-16 in Erzurum province was closer to the rates of developed countries then developing countries