Elit eskrimcilerde yorgunluğun reaksiyon zamanı üzerine etkisi
Effect of fatigue in elite fencers on reaction time
  1. Tez No: 260800
  2. Yazar: AHMET DUVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ŞENEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Eskrim, Reaksiyon zamanı, Laktik Asit, Yorgunluk, Fencing, Reaction time, Lactic Acid, Fatigue
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırmamızda, elit eskrimcilerde yorgunluğun reaksiyon zamanı üzerindeki etkisini araştırmaktır. Bu amaçla araştırmaya yaş ortalaması 17,00±1,00 yıl, vücut ağırlığı ortalaması 62,67±6,36 kg, boy ortalamaları 176,00±4,48 cm olan elit 9 erkek eskrimci ve yaş ortalaması 16,56±1,13 yıl, vücut ağırlığı ortalaması 60,10±4,82 kg, boy ortalamaları 168,44±2,24 cm olan elit 9 bayan eskrimci katılmıştır.Deneklerin yüklenme yoğunluklarının sağlanabilmesi için Bisiklet Ergometre Testi kullanılmıştır. Denek pedal çevirirken kalp atım hızları polar saat ile sürekli olarak kaydedildi. Karvonen yöntemine göre hesaplanan %40, %60 ve %80 ve maksimal yüklenme yoğunluğunda dominant el ile ve görsel reaksiyon zamanı test akışı devam ederken, Newtest Marka reaksiyon ölçer ile tespit edildi. Deneklerin aynı yüklenme yoğunluğunda kulak memesinden alınan kan örneği ile laktik asit seviyeleri (Roche Accutrend marka laktat analizörü) ölçüldü. Deneğe tükeninceye kadar pedal çevirtilip, borg skalasına bakılarak sporcunun yorgunluk derecesi belirlendi. Yüklenme, Monark Ergomedic 839E Aerobic bisiklet ergometresi ile yapıldı. Araştırma sonucunda elde edilen veriler SPSS 14.0 programında t testi ve korelasyon yardımıyla yapılmıştır.Yapılan analizler sonucunda, erkek deneklerin LAS arasında, %60, %80 ve maksimal yüklenme yoğunluklarında anlamlı fark bulunurken, bayan deneklerin LAS arasında anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Erkek ve bayan deneklerin değişik yüklenme yoğunluklarındaki LAS karşılaştırıldığında, istirahat düzeyinde anlamlı bir fark bulunmazken, %40, %60, %80 ve maksimal yüklenme yoğunluğunda anlamlı fark tespit edilmiştir. Deneklerin laktik asit seviyelerine bakıldığında, erkek eskrimcilerin %60 yüklenme yoğunluğunda anaerobik eşiğe yaklaştığı, %80 yüklenme yoğunluğunda anaerobik eşiğe ulaştıkları, erkek kontrol grubu ve bayan deneklerin ise, %60 yüklenme yoğunluğunda anaerobik eşiğe ulaştıkları, maksimal yüklenme yoğunluğunda ise deneklerin tamamının anaerobik eşik fazlası ile geçildiği tespit edilmiştir.Erkek ve bayan deneklerin, değişik yüklenme yoğunluklarında görsel reaksiyon zamanları karşılaştırıldığında, istirahat, %40, %60, %80 ve maksimal yüklenme yoğunluğunda anlamalı fark tespit edilmiştir. Deneklerin, değişik yüklenme yoğunluklarında, laktik asit seviyesinde artış olurken, reaksiyon zamanları ise uzamıştır. Ancak, değişik yüklenme yoğunluğu ile LAS ve görsel reaksiyon zamanı arasında anlamlı bir fark tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
This study searches the effect of fatigue in elite fencers on reaction time. For this purpose, 9 male fencers with average age of 17,00±1,00 years, average body weight of 62,67±6,36 kg, average length of 176,00±4,48 cm and 9 female fencers with average age of 16,56±1,13 years, average body weight of 60,10±4,82 kg, average length of 168,44±2,24 cm were included in the research.Bicycle Ergometer Test was used in order to ensure load density of the subjects. Heart rates of subjects were continuously recorded with polar clock while they were cycling. Dominant hand and visual reaction time in 40%, 60%, 80% and maximal loading densities calculated according to Karvonen method was detected with Newtest brand reaction meter while test flow was continuing. Lactic acid values in subjects were measured with blood sample received from earlobes in the same loading density (with Roche Accutrend brand lactate analyzer). Subjects were caused pedaling until they are exhausted, and fatigue degree of sportsmen was determined by looking at borg scale. Loading was made through Monark Ergomedic 839E Aerobic bicycle ergometer. Data obtained as a result of the research was handled by means of t test and correlation in SPSS 14.0 program.As a result of the analyses held, a significant difference was found in 60%, 80% and maximal loading densities of men among LAS while any significant difference was not determined among LAS in female subjects. While any significant difference was not found in resting degree, a significant difference was determined in 40%, 60% and 80% and maximal loading densities when LAS is compared in different loading densities of male and female subjects. When we look at lactic acid levels of the subjects, we determined that male fencers approached an anaerobic threshold with 60% density, reached to anaerobic threshold in 80% loading density while male control group and female subjects reached an anaerobic threshold in 60% loading density, and all subjects were exceeded with threshold surplus in maximal loading density.Significant differences were determined in resting, 40%, 60%, 80% and maximal loading densities in male and female subjects when their visual reaction times were compared in different loading densities. Reaction time of subjects extended in different loading densities while their lactic acid levels increased. However, any significant difference was not determined between different loading density and LAS and visual reaction time.