Levosimendanın miyokardiyal iskemide koruyucu rolünün incelenmesi
The investigation of protective effect of Levosimendan in myocardial ischemia.
- Tez No: 260864
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER NERMİN TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Levosimendan, Miyokardiyal İskemi, Langendorff, Levosimendan, Myocardial ischemia, Langendorff
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Yapılan tüm deneylerde, infarkt alan ve MP35 kayıt sistemiyle ölçülen hemodinamik parametreler (SVSDB, SVGB, ±dP/dt) kendi deney grupları arasında degerlendirilerek karşılaştırılmıştır. İzole sıçan kalplerinden elde edilen deney grupları iskemik ardkoşullama ve 30 dakikalık iskemi sonrası levosimendan (10 -7,-8,-9 mol) ile perfüzyon işlemine ayrı ayrı tabi tutulmuştur.Sıçanlar tiyopental sodyum ile anesteziye edildikten sonra toraks hızla açılarak kalp buzlu Krebs-Heinseleit çözeltisi içerisine alınarak hızlıca Langendorff sistemine asılmıştır. SVGB kalbin sol ventrikülüne yerleştirilen lateks balon yardımıyla ölçülmüştür. 15 dakikalık dengelenme periyodundan sonra ayrı gruplar halinde levosimendan ile (10-7, -8, 9 Mol) perfüze edilmiş ve iskemik ardkoşullama uygulanmıştır. İskemi sonrasında reperfüzyonun 30. ve 120. dakikalarındaki hemodinamik parametreleri incelenmiştir. Kalp dokuları TTC ile boyanarak infarkt alan tayini yapılmıştır. İskemik ardkoşullama ve 10 -8 mol levosimendan uygulanan gruplarda SVGB, SVSDB ve ±dP/dt reperfüzyonun 30. dakikasında iskemi öncesindeki döneme yakın değerlerdeyken, 120. dakikada anlamlı olarak azalmıştır. Buna karşılık SVGB ve SVSDB değerleri kontrole göre anlamlı fark göstermemiştir. İskemik ardkoşullama ve levosimendan (10 -7,-8,-9 mol) uygulanmış tüm gruplarda infarkt alanın kontrole göre anlamlı olarak azaldığı tespit edilmiştir.Bu sonuçlar; levosimendanın ve iskemik ardkoşullamanın, miyokardiyal iskemi reperfüzyon hasarı üzerinde kardiyak koruma sağlayabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In all experiments, the infarct size and hemodynamic parameters (LVDP, LVEDP, ±dP/dt), measured by MP35 recording system, were evaluated and compared among their experiment groups. These groups that were obtained from isolated rat hearts were exposed individually to ischemic postconditioning and reperfusion with levosimendan after a- 30-minute period of ischemia.Firstly, Wistar rats were anaesthesied with thiopental sodium and hearts were put into solution after thorax was immediately opened. Finally, the hearts were mounted on the Langendorff system quickly. Left ventricular pressure was measured with a water-filled ballon. After a 15 minute stabilisation period, the hearts were performed by ischemic postconditioning and reperfused by levosimendan with different groups. After ischemia, the hemodynamic parameters were examined at 30th and the 120th minutes of reperfusion. The heart tissues were dyed with TTC for infarct size measurement.It was also observed that LVDP, LVEDP and ±dP/dt results of reperfusion at 30th minute were smilar to the pre-ischemia period in the groups in which ischemic postconditioning and levosimendan were performed. However at the 120th minute period, the results were reduced in the same groups. No statistically significant diffrence was observed in LVDP and LVEDP results of both 30th and 120th minute period. The infarct size was significantly reduced in levosimendan and ischemic postconditioning groups compared to the control group.The results showed that, levosimendan and ischemic postconditioning may provide cardioprotection over the myocardial ischemia reperfusion injury.