Türk kamu personel yönetiminde maaş sisteminin değişimi
Changes in pension system in Turkish public personnel management
- Tez No: 264668
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT ERDOĞMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Personel Yönetimi, Maaş Sistemi, Memur, Public Personnel Management, Pension System, Officier
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Kamu personel yönetimi ifadesi, idari işlevin kamu personeline ilişkin kısmını anlatır. Kamu personel yönetimi, devlete en nitelikli personelin seçiminden başlar ve çalışanların hizmetten ayrılmasına kadar devam eder. Devlet, kamu hizmetlerini çalışanları aracılığıyla yerine getirir. Bu anlamda, kamuda çalışanlar kamu hizmetleri için birincil derecede öneme sahiptir. Çalışanlar için de ücret, bir işe başlamada, devam etmede ve işten ayrılmada belirleyici faktördür.Bu çalışmada, Türk kamu personel yönetiminde maaş sisteminin tarihsel süreç içerisinde geçirdiği değişim incelenmiştir. Amaç, tarihsel süreç içerisinde, yapılan dönemlendirme temelinde, maaş sisteminin yapılan düzenlemeler neticesinde nasıl şekillendiğini gözler önüne sermektir.Geçmişten günümüze maaş rejimimizde yaşanan değişimleri inceleme doğrultusunda, çalışmada, tarihsel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Tanzimat Dönemi'nden günümüze kamu personel yönetimimizi ve maaş rejimimizi şekillendiren yasal düzenlemeler incelenmiş, bu düzenlemeler hakkında değerlendirmelerde bulunulmuştur. Veri toplama tekniklerinden belgesel kaynak derleme yöntemi kullanılmıştır. Türk kamu personel yönetimi hakkında yapılan yasal düzenlemeler, temel veriler olarak kabul edilmiştir.Yapılan bu çalışmanın sonucunda, Türk kamu personel yönetiminde maaş sisteminin Tanzimat'tan 20. yüzyılın ortalarına kadar düzenleme anlamında dağınık bir yapıya sahip olduğu ve en düşük maaş alan memur grubundan Bakanlık seviyesine kadar eşitsiz bir yapıya sahip olduğu anlaşılmıştır. 20. yüzyılın ortalarından 1980'lere kadar ise maaş sisteminin daha eşitlikçi bir yapıya büründüğü, 1980'lerden itibaren ise kariyer mesleklerin önem kazanması ve memurluk statüsünde yaşanan değişimle birlikte memurluğun geleneksel anlamını yitirdiği ve bu doğrultuda olarak maaş sisteminin, sayıları hızla artan ödeme kalemleriyle birlikte karmaşık bir yapı sergilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Expression of public personnel management, tells administrative functions which relates to public employees. Public personnel management, starts the selection of qualifying personnel to government and will continue the seperation of the employee from the service. The state, fulfill the public services with its employees. In this sense, public sector employees are primarily essential for public services. Wages are the determining factor for emloyees for starting, continuing and leaving the work.In this study, changes in the pension system of Turkish public personnel management within the historical process is examined. The aim is, on the basis of the periods made, within the historical process, to reveal how the pension system shaped as a result of arrangements made.In accordance with studying the changes in the pension system from past to present, in this study, historical research methods are used. Legislation about public personnel management and pension system from Tanzimat period to today is studied and some assessment have been made about these regulations. Among data collection techniques, documentary source compliation method is used. Legislation about turkish public personnel management has adopted as the basic datas.As a result of this study, it has appeared that, from Tanzimat to middle of the twentieth century, the pension system of the Turkish public personnel management, in terms of arrangements, has a disorganize structure and has an unequal structure from the officiers who paid the lowest salary to Ministerial level. It has determined that, from the middle of the twentieth century to 1980?s, pension system has assumed more egilitarian structure; since 1980?s, with the importance of professional career and changes in officier status, it has fixed that officialism deceived the traditional sense and, in accordance with this, with rapidly increasing number of payment ıtems, pension system demonstrated a complex structure.