Tersane çalışanlarının mesleki tükenmişlik seviyelerinin iş tatmini üzerindeki etkisi: Kdz.Ereğli Bölgesi örneği
The effects of burnout on job satisfaction of shipyard workers: Case of Blacksea Ereğli region
  1. Tez No: 265164
  2. Yazar: SİBEL CÖBEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET FERDA ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki Tükenmişlik, İş Tatmini, Tersane Çalışanları, Job Burnout, Job Satisfaction, Shipyard Workers
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırmada Kdz.Ereğli Bölgesi'nde faaliyette bulunan tersanelerde çalışanların mesleki tükenmişlik ve iş tatmini seviyeleri tespit edilerek mesleki tükenmişliğin iş tatmini üzerindeki etkisini ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Çalışma 148 tersane çalışanı üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada verileri toplamak amacıyla, çalışanları tanımlayıcı kişisel bilgilerin toplanmasına yönelik bilgi formu, Maslach Tükenmişlik Ölçeği ve Minnesota İş Tatmini Ölçeği kullanılmıştır.Araştırmada Kdz.Ereğli Bölgesi tersanelerinde çalışanların yaş, çocuk sahibi olma, hizmet süresi ve gelir seviyesi değişkenleri baz alındığında mesleki tükenmişlik ve iş tatmini seviyelerinde anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Eşin çalışma durumu ve öğrenim seviyesi değişkenleri baz alındığında mesleki tükenmişlik ve iş tatmini seviyeleri seviyelerinde anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Medeni durum değişkeninde ise mesleki tükenmişlik açısından anlamlı bir farklılık bulunurken iş tatmini açısından anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Yapılan genel değerlendirmelerde ise tersane çalışanlarının mesleki tükenmişlik ve iş tatmini seviyeleri arasında negatif bir ilişki olduğu; tükenmişlikleri arttıkça iş tatminlerinin azaldığı ya da mesleki tükenmişlikleri arttıkça iş tatminlerinin azaldığı araştırma sonuçlarıyla ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to put forward the relationship between job burnout and job satisfaction of shipyard workers who work at Ereğli Region shipyards on the Blacksea. The research was applied to 148 shipyard workers who work at Ereğli Region shipyards. In this research, an information form inclined to gathering personal identifying information, Maslach Burnout Inventory and Minnesota Job Satisfaction scale were used.In the research of shipyard workers who work at Ereğli Region on the Blacksea, significant differences have been found based on variables that age, having children, length of service and income level. Spouse employment status and education level variable is based on the level of job burnout and job satisfaction levels, significant differences were not found. In the marital status variable, significant differences have been found on the level of job burnout whereas no significant differences have been found on the level of job satisfaction. In the general assessment a significant negative relationship has been found between job burnout and job satisfaction in the research. According to this, when burnout level increases, job satisfaction level decreases and when burnout level decreases, job satisfaction level increases.