Development of new synthetic methodologies for indole derivatives: Chemistry of homophthalic acid
İndol ve türevlerinin sentezi için yeni sentez yöntemlerinin geliştirimesi: Homoftalik asit kimyası
- Tez No: 268817
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: homoftalik asit, indole, izosiyanat, halka kapanma reaksiyonu, homophtalic acid, indole, isocyanate, ring-closure reaction
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Azot içeren heterosiklik yapıların sentezi, bu yapıların biyolojik sistemler üzerinde gösterdikleri önemli aktivitelerden dolayı organik kimya alanında önde gelen çalışma alanlarından birisidir. Birçok biyolojikçe aktif molekül içerisinde, kanıtlanmış klinik rollerinden dolayı indol türevlerinin sentezi ile alakalı çalışmalar çok önemlidir.Bu çalışmanın amacı; yakın geçmişte geliştirilmiş sentetik bir method kullanarak, benzeri yapılar gibi çeşitli hastalıkların tedavisine katkı sağlayabilecek yeni indol türevleri sentezlemektir. Bunun yanı sıra bir başka amaç da iki farklı substitüentin sentetik rota boyunca homoftalik asit sistemi üzerindeki etkisini gözlemlemektir.İlk olarak iki farklı homoftalik asit türevi olan başlangıç materyalleri, homoftalik asit ve 3-metoksibenzoik asitten yola çıkılarak sentezlendi. Daha sonra, ileride birçok indol türevinin oluşturulmasında öncül olabilecek açil azid ve izosiyanat türevleri sentezlendi. Üre türevlerinin sentezinden sonra, bazik şartlarda halka kapanma reaksiyonu heterosiklik yapıları oluşturdu. Bütün ürünler özenle saflaştırıldı ve karakterize edildi.
Özet (Çeviri)
Synthesizing nitrogen containing heterocyclic compounds is one of the leading research areas throughout the organic chemistry due to their significant activities on biological systems. Among the various biologically active molecules, indole derivatives are of prime importance on the grounds of their proven clinical roles.Objective of this study is to synthesize new indole derivatives those may contribute treatment of several diseases like their analogues via a recently developed synthetic methodology. Besides this, another objective is to observe and discuss effects of two different substituents on the homophtalic acid system through the synthetic route.Initially starting from homophtalic and 3-methoxybenzoic acid two different homophtalic acid derivatives were synthesized as starting materials. Then the corresponding acyl azide and isocyanate derivatives were generated which might further be used as a precursor to construct a variety of indole derivatives. After synthesizing urea derivatives, ring-closure under the basic conditions generated the heterocyclic units. Whole products were conscientiously purified and characterized.