Bilim sanat merkezlerinde okuyan öğrencilerin yaratıcılıklarının problem çözme becerilerine etkisi
The effect of creativity of problem solving skills on students attending in science and arts resource centre
  1. Tez No: 277430
  2. Yazar: RAMAZAN SIDAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Üstün yeteneklilik, yaratıcılık, problem, problem çözme, Bilim Sanat Merkezleri, güven, özdenetim, kaçınma
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu araştırmanın amacı üstün yetenekli öğrencilerin yaratıcılıkları ile problem çözme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesidir.Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Veriler, Whetton ve Cameron'dan alınan ?how creative are you?( Ne kadar yaratıcısınız?)? adlı ölçek ile Oğuz Serin,Nergiz Bulut Serin ve Gizem Saygılı tarafından geliştirilen ?Çocuklar İçin Problem Çözme Envanteri(ÇPÇE)? kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmanın örneklemini İç Anadolu Bölgesi oluşturmaktadır. İç Anadolu Bölgesinde Ankara, Konya, Kayseri, Kırşehir; Kırıkkale illerinde bulunan Bilim Sanat Merkezlerine Devam Eden 182 kız, 194 erkek olmak üzere toplam 376 4. ve 5. sınıf öğrenci oluşturmaktadır. Veriler yüzde, frekans, ortalama, tek yönlü varyans analizi, Tukey testi ve t testi tekniği kullanılarak yorumlanmıştır.Problem Çözme Beceresi alt boyutları (güven, özdenetim, kaçınma) ve Yaratıcılık puanları yönünden cinsiyetler arasında anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır.Okul türlerine göre Problem Çözme Beceresi alt boyutları (güven, özdenetim, kaçınma) ve Yaratıcılık puanları anlamlı bir farklılık bulunmaktadır. Okul türlerine göre bulunan anlamlı farklılık özel okula giden grubun lehinedir.Sınıf düzeyi açısından Problem Çözme Beceresi alt boyutlarının hiçbirinde gruplar arasında anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Yaratıcılık puanları açısından ise sınıf düzeyine göre anlamlı farklılık bulunmaktadır. Yaratıcılık puanları açısından farklılık 4. sınıflar lehinedir.Gelir düzeyleri açısından sadece Problem Çözme Beceresi Güven alt boyutunda gruplar arasında anlamlı bir farklılık ortaya çıkmıştır. Problem Çözme Becerisi Özdenetim ve Kaçınma boyutu ile Yaratıcılık puanları arasında gelir düzeyleri açısından anlamlı bir farklılık tespit edilememiştir.Annelerin eğitim durumları açısından Problem Çözme Becerisi Güven ve Özdenetim alt boyutlarında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Kaçınma alt boyutu ile Yaratıcılık puanları açısından annelerinin eğitim düzeyine göre gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır.Babaların eğitim durumları açısından Problem Çözme Becerisi Güven alt boyutu ile Kaçınma alt boyutunda gruplar arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir.Kardeş sayıları açısından Özdenetim alt boyutu için bakıldığında bir kardeşi olan öğrenci grubu ile dört kardeşi olan öğrenci grubu arasında ve bir kardeşi olan öğrenci grubu lehine anlamlı farklılık bulunmaktadır. İki kardeşi olan öğrenci grubu ile yine aynı şekilde dört kardeşi olan öğrenci grubu arasında ve iki kardeşi olan öğrenci grubu lehine anlamlı farklılık bulunmaktadır. Üç kardeşi olan öğrenci grubu ile yine dört kardeşi olan öğrenci grubu arasında ve üç kardeşi olan öğrenci grubu lehine anlamlı farklılık bulunmaktadır. Kaçınma alt boyutu açısından bakıldığında bir kardeşi olan öğrenci grubu ile kardeşi olmayan öğrenci grubu arasında bir kardeşi olan öğrenci grubu lehine anlamlı bir farklılık bulunmaktadır. Güven alt boyutu ile Yaratıcılık puanları açısından kardeş sayılarına göre gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. Yaratıcılığa ilişkin değişimin %5'ini Özdenetim alt boyutu, %11,29'unu ise Kaçınma alt boyutunun sağladığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to observe the connection between the creativeness of gifted students and their skills of problem solving.The survey model has been used in this research.Datas are obtained with scale called `how creative are you??which is taken from Whettoh and Cameron and translated by İbrahim Aksoy,and `Survey of Problem Solving for Kids?developed by Oğuz Serin,Nergiz Bulut Serin and Gizem Saygılı.376 students of 4th and 5th classes,186 of them are girls,and 194 of them are boys,who are attending in Science&Art Resource Centre which is located in Central Anatolia constitute the sample of research.Datas are commented by using percentage,average,one-sided variance analysis,Tukey test and T test technique.For the sub-dimension of problem solving skills (confidence,self-control,avoidance)and creativity scores,there is no significant distinction among genders.There is also no expressive difference between problem solving skills and creativity scores fort the variety of schools.Fort the level of class,there is not determined an expressive difference between groups in the sub-dimesion of problem solving skills.For the scores of creativity,there is no expressive difference to the level of class.It is in favor of 4th classes for the creativity scores.For the levels of incoming,there arises an expressive difference just among groups of sub-dimensional problem solving skills.There is an expressive difference in favor of two groups,one of them whose family incoming is 1750 tl and the group with the incoming of 1501-2250 tl.There is not any determined expressive distinction fort he problem solving skills,self-confidence and avoidance dimensions and creativity scores.In the dimensions of skills for problem solving in confidence and self-control,fort he educational status of their mothers,it is determined an expressive difference between the groups whose mother graduated from high-school and the other group whose mother graduated from university.For the scores of avoidance sub-dimension and creativity,there is not any expressive difference for the level of the education levels of their mother.For the educational status of their father,it is determined an expressive difference between the groups of problem solving skills and avoidance sub-dimensions.Statistically,the distinction is in favor of the group whose father graduated from university.For the sub-dimension of self-control and creativity scores,there is not any expressive distinction among groups fort he education levels of their father.For the number of siblings,when we have a look at for the sub-dimension of self-control,there is an expressive distinction between groups who have one sibling and who have four siblings.It is in favor of the group who has only a sibling.Between the groups who have two siblings and who have four siblings,the group with two siblings has an advantage.Between the groups who have three siblings and who have four siblings,again,the group who has three siblings has the advantage.For the sub-dimension of avoidance,between the student groups who have one sibling and who have not any siblings,the second one has the advantage.There is not any distinction among groups fort he number of siblings in sub-dimension of confidence and creativity scores.We can infer that,sub-dimension of self-control provides 5% of variation derived from creativity,and sub-dimension of avoidance provides 11.29 % of it.KEY WORDS:Gifted skills,creativeness,problem,solving problem, Science and Art Center, confidence, conscientiousness, avoidance