Ankara ilinin merkez ilçelerinde görev yapan sınıf öğretmenlerinin tüketici eğitimi konusundaki bilgi ve tutumlarının incelenmesi
An anamalysis of knowledge and attitudes of primary school teachers working in central districts of Ankara province
  1. Tez No: 278233
  2. Yazar: GÜLAY BİLGİN BAĞCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACER TOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen, tüketici, tüketici eğitimi, Teacher, consumer, consumer education
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile ve Tüketici Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırma, Ankara ili merkez ilçelerinde görev yapan sınıf öğretmenlerinin tüketici kavramı, tüketici hakları, sorumlulukları, tüketiciyi koruyan yasalar, tüketici eğitimi ve örgütlenmesine yönelik bilgi düzeyleri ile tutumlarını incelemek amacıyla toplam 200 sınıf öğretmeni üzerinde yürütülmüştür.Araştırma da anket yöntemi ve tutum ölçeği kullanılmıştır.Araştırmada kullanılan anket verilerinin değerlendirilmesinde SPSS 11.5 (Statistical Package For Social Sciences) programından yararlanılmıştır. Testin ortalama puanları arasında fark bulunduğunda bu farklılık 0.05 önemlilik düzeyi esas alınarak yorumlanmıştır.Araştırmanın bulgularına göre; sınıf öğretmenlerinin %31`i erkek, %69`u kadındır. Sınıf öğretmenlerinin yaş gruplarına göre ?Tüketicinin Örgütlenmesi ve Temel Haklar? bilgisi testinden aldıkları ortalama puanları arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edilmiş, bu farkın 21-30 yaş grubu ve 41-50 yaş grubu sınıf öğretmenleri arasında olduğu saptanmıştır.Araştırmaya katılan sınıf öğretmenlerinin tutum ölçeğine verdikleri yanıtların analizi sonucunda ise cinsiyete göre; dayanıklı tüketim malları alınmadan önce piyasa araştırması yapılmasında, satın alınacak ürünün ambalajı üzerinde bulunan bilgilerin okunmasında, alınan ürünün üretim ve son kullanma tarihlerine bakılmasında, kapıdan satış yapan firmanın `'Kapıdan Satış Yetki Belgesi'' olması konusuna katılmasında, mesafeli sözleşme ile yapılan alışverişlerde mal veya hizmet ile ilgili bilgileri içeren yazılı bir onay alınmasında, paket tur sözleşmeleri yapılmadan önce hareket, dönüş tarihi ve saatlerinin size uyup uymadığının kontrol edilmesine, her türlü abonelik sözleşmelerinde; isteğimizi yazılı olarak bildirmek şartıyla aboneliğimize tek taraflı olarak son verme hakkının olduğunun bilinmesinde tutumları arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır.Sınıf öğretmenlerinin yaş grubuna göre aldıkları tutum puanlarını incelediğimizde ise dayanıklı tüketim malları alınmadan önce piyasa araştırması yapılmasında yaş grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu, bu farkın 31-40 ile 51'den büyük yaş grupları arasında olduğu görülmüştür. Devre tatil sözleşmeleri imzalanmadan önce satıcının vaat ettiği şartlar ve imkânların sözleşmede bulunan şartlar ve imkânlar karşılaştırılmasında yaş grubuna göre farklılığın istatistiksel olarak anlamlı olduğu, bu farkın 31-40 ile 51'den büyük yaş grupları arasında olduğu görülmüştür.Sınıf öğretmenlerinin mesleki kıdemlerine ve medeni durumlarına göre aldıkları tutum puanlarını incelediğimizde farkın istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to analyze levels of knowledge and attitudes of primary school teachers working in central districts of Ankara province about the concept of consumer, consumer rights, responsibilities, the laws protecting the consumers, consumer education and organization. A total of 200 primary school teachers were included in the study.Questionnaire method and attitude scale were used in the study.Data collected from the questionnaire was analyzed in SPSS program version 11.5. When there was a difference among average scores of the test, this difference was evaluated based on significance level f 0.05.According to the findings of the study, 31% of the teachers were male, 69% were female. It was found that there was a statistically significant difference between age groups and average scores the teachers received form ?Consumer Organization and Fundamental Rights? knowledge test. It was found that there was a difference between 21-30 age group and 41-50 age groups.Analysis of the responds of the teachers in attitude scale indicated that there was a statistically significant difference between the genders in terms of the following attitudes: making market survey before buying durable consumer goods; reading the information on the package of the product to be purchased; checking production and date of expiry of the product; reaching an agreement on asking ?Direct Sale License? by the direct-sale firm; getting a written consent containing information about goods and service in distance shopping; checking departure, turning date and hour before signing package tour contracts; in all kinds of subscription contracts, being aware of the right of the consumer about unilateral termination of the contract on condition that he/she declares his/her wish in writing.When the attitude scores the teachers received were analyzed according to age groups, it was found that there was a statistically significant difference between the age groups in terms of making a market survey before purchasing durable consumer goods. There was a difference between 31-40 and 51+ age group. When the terms and conditions committed by the seller and the terms and conditions set out in the contract were analyzed it was found that there was a statistically significant difference according to age groups. There was a difference between 31-40 and 51+ age group.There was no statistical difference between attitude scores of primary school teachers in terms of professional seniority and marital status.