Görsel algı eğitiminin beş ? altı yaş çocuklarının görsel algı gelişimlerine etkisi
The effect of visual perception education on the development of visual perception in the children of five-six ages
  1. Tez No: 278239
  2. Yazar: AYBİGE DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN TEPECİK, YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM KISAÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Algı, Görsel Algı, Okulöncesi Çocuklarda Görsel Algı Gelişimi, Beery Görsel Motor Entegrasyon Testi, Perception, Visual Perception, Development of Visual Perception in Pre-school Children, Beery Visual Motor Integration Test
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırma, görsel algı eğitiminin beş-altı yaş çocuklarının görsel algı gelişimlerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, evrenden tesadüfî yöntemle seçilen Ankara ili Gölbaşı ilçe merkezindeki Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Gölbaşı Baldudak İlköğretim okulunun anasınıfına devam eden 29'u deney 29'u kontrol grubu olmak üzere toplam 58 çocuk oluşturmaktadır.Araştırma verileri, deneysel desenlerden ön test-son test kontrol gruplu model kullanılarak elde edilmiştir. Yansız olarak seçilen kontrol ve deney gruplarına ön test olarak Beery Görsel Motor Entegrasyon testi uygulanmıştır. Kontrol grubu normal eğitimine devam ederken deney grubuna 10 hafta boyunca Beery Görsel Algı Eğitim materyali uygulanmıştır. Sürecin sonunda deney ve kontrol gruplarına son test ve son testin uygulanmasından üç hafta sonra deney grubuna eğitimin kalıcılığını tespit etmek amacıyla kalıcılık testi uygulanmıştır.Araştırmadan elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde, grupların ön test puanları arasında anlamlı fark bulunmazken, son test puanları arasında deney grubu lehine anlamlı fark bulunmuştur. Deney grubunun ön test, son test ve kalıcılık testi puanları arasındaki farkın anlamlı olduğu ve deney grubuna yapılan çalışma sonucunda son testte gözlenen görsel algı değişikliğinin kalıcılık testinde de devam ettiği görülmüştür.Bu sonuca dayalı olarak, deney grubunda yapılan işlemin çocukların başarı puanına olumlu yönde katkı getirdiği, görsel algı gelişiminde olumlu yönde artışa yol açtığı söylenebilir. Bu bağlamda, okulöncesi eğitim programlarında çocukların gelişimleri izlenerek, görsel algılarını geliştirmeye yönelik etkinliklere yer verilebilir ve bu amaç doğrultusunda müfredat programları zenginleştirilebilir.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted to identify the effect of visual perception education on the development of visual perception in the children of five-six ages. Selected randomly, the sample of the study consisted of the 58 children (including 29 experimental and 29 control group) attending pre-school classes in Gölbaşı Baldudak Primary School of Ministry of National Education, Ankara. The data was collected according to an experimental research model where pre-test and post-test as well as a control were used. Beery Visual Motor Integration Test was administered to the experiment and control groups, both unbiased, as pre-test. While control normally received education, the experiment was provided with Beery Visual Perception Educational Tool for 10 weeks. At the end of the process, retention test was administered followed by post-test (and three weeks after) to identify the degree of retention. According to the results of the study, there was no statistically significant difference between the pre-test scores of the groups, while the post-test results exhibited a significant difference in favor of the experiment. It was found that the differences between the pre-test, post-test and retention scores of the experiment were statistically significant, and it was observed that the change in the visual perception as demonstrated by the post-test remained the same in retention test. Therefore, it could be stated that the procedure applied to the experiment contributed to the academic success of the children and enhanced their visual perception development. Consequently, it is suggested that pre-school children?s development could be monitored and activities to improve their visual perception could be carried out, enriching the curriculum accordingly.