Türkiye ve İngiltere'de edebiyat öğretimi
Teaching of literature in Turkey and United Kingdom (England)
- Tez No: 278363
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET ÇETİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Edebiyat eğitimi, İngiltere, Türkiye, eğitim, eğitim sistemi ve ortaöğretim, edebiyat öğretimi, öğretim programı, teori, yaklaşım yöntem, teknik, ders kitabı, sınıf içi uygulamalar, Literature education, United Kingdom (England), Turkey, education, education system and secondary education, teaching of literature, curriculum, theory, approach, method and technique, course books and class practices
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 308
Özet
?Türkiye ve İngiltere'de Edebiyat Öğretimi? adlı bu çalışmada Türkiye ve İngiltere'de edebiyat öğretimi öğretim programı, ders kitapları, yaklaşımlar, yöntem ve teknikler ile sınıf içi uygulamalar esas alınarak değerlendirilmiştir. Araştırmada modern yöntemlerle anlatılan edebiyat dersindeki başarı oranını geleneksel yaklaşımlarla anlatılan edebiyat dersindeki başarı oranı ile karşılaştırarak edebiyat öğretimi için en uygun yaklaşımı tespit etme amaçlanmıştır.Araştırmanın evrenini Ankara (Bahçelievler Deneme Lisesi, Alparslan Lisesi, Çağrıbey Anadolu Lisesi ve Gazi Çiftliği Lisesi'ndeki 9, 10, 11 ve 12. sınıflardan 160 öğrenci ve 4 öğretmen), Londra ve Liverpool' (Holly Lodge Girls College ve Notre Dame Catholic College KS4'teki 80 öğrenci ve 2 öğretmen) oluşturmaktadır.Öğrenciler iki gruba ayrılmıştır. Bir gruba geleneksel yaklaşımla ders anlatılmış, diğer gruba modern yaklaşımlarla ders anlatılmıştır. Derste kullanılan yaklaşım, teori, strateji, yöntem ve teknikler dört hafta gözlenmiş ve kaydedilmiştir. Ders değerlendirmeleri için üç test kullanılmıştır: ön-test, son-test ve kalıcılık testi. Toplanan veriler SPSS 12 programı ile çözümlenmiştir. Kamera kayıtları ve gözlem formları ise nitel yöntemle değerlendirilmiştir.Giriş bölümünde çalışmanın amacı, önemi ve sınırlılıklarına, varsayımlara, konu ile ilgili araştırmalara yer verilmiştir.Kavramsal çerçevede teorik bilgiler ile Türkiye ve İngiltere'de ortaöğretimin ve edebiyat öğretiminin tarihçesine yer verilmiştir.Bulgu ve yorumlarda eğitim sistemi ve orta öğretim, öğretim programı, teori, yaklaşım, strateji, yöntem ve teknikler, ders kitapları ve materyalleri ile sınıf içi uygulamalar Türkiye ve İngiltere'de karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır.Sonuç bölümünde her iki ülkede edebiyat öğretiminin değerlendirmesi yapılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Teaching of literature was evaluated on the basis of the curriculum, course books, approaches, methods and techniques, classroom application in this study, entitled ?Teaching Literature in Turkey and United Kingdom (England)?. This study aimed to determine the best suitable approach for teaching literature by comparing traditional and modern approaches.The universe of the study constituted high schools in Ankara (160 students and 4 teachers in grade 9, 10, 11, 12 in Bahçelievler High School, Alparslan High School, Çağrıbey Anadolu High School, Gazi Çiftliği High School), Liverpool (80 students and 2 teachers in KS4 in Holly Lodge Girls College and Notre Dame Catholic College).Students were seperated into two groups. One of them was instructed with the traditional approach while carried out with other was modern approaches. Approaches, theories, methods and techniques were observed and recorded for four weeks. Tests were used 3 times: pre test, post test retention test. Obtained data were analysed by SPSS 12. Records of camera and observation forms were evaluated via qualitative method.The aim, importance and limits of the study, hypothesises and research studies on this subject were given part in the introduction part.Theoretical knowledge and history of education in Turkey and United Kingdom were given in the literature review.The findings about education system and secondary education, curriculum, course books and materials, theory, approach, strategy, method and technique and classroom applications in Turkey and United Kingdom were evaluated in the fourth part. Lessons were evaluated with quantitative method, records of camera and observation forms were evaluated with qualitative method.Teaching of literature in both countries was evaluated in the conclusion part.