Halk eğitimi merkezleri nakış kurslarında iş etkinlikleri ve öğretmenlerin iş yerlerinde karşılaştıkları sorunlar ile iş doyumları arasındaki ilişkiler (Karabükörneği)
Job activities and associations between teachers? problems in workplace and job satisfaction in embroidery courses in centers of public education (Karabük sample)
- Tez No: 279698
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. NURSEL BAYKASOĞLU, DOÇ. DR. GÜZİN SUBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Nakış, iş etkinlikleri, sorunlar, iş doyumu, Embroidery, job activities, job satisfaction
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: El Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nakış Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmanın amacı, Karabük ilinde halk eğitimi merkezleri nakış kurslarındaki iş etkinlikleri ve öğretmenlerin iş yerlerinde karşılaştıkları sorunlar ile iş doyumları arasındaki ilişkileri incelenmektir.Araştırmanın evrenini, Karabük ili merkez ve ilçelerdeki halk eğitim merkezlerinde görev yapan nakış öğretmenleri ve usta öğreticileri oluşturmaktadır.Araştırma konusu için yapılmış olan araştırmalar incelenmiştir. İlgili araştırmalar bölümünde, halk eğitimi merkezlerinde kurslar nelerdir, nasıl açılır, kurslarda kimler görevlendirilir, nakış kurslarında iş etkinlikleri nelerdir ,iş doyumu gibi konularda bilgiler sunulmuştur.Araştırmada kullanılan anket için, nakış öğretmenlerine sorular sorulmuştur.Verilen cevaplar doğrultusunda anket soruları hazırlanmıştır.Anket, bir grup nakış öğretmenine uygulanarak anketin güvenirliği ölçülmüştür. Gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra anket, evreni oluşturan öğretmenlere ve usta öğreticilere uygulanmıştır.Çalışma, betimsel bir araştırmadır. Araştırmaya konu olan olay bireyler kendi koşulları içinde ve olduğu gibi tanımlanmaya çalışılmıştır.Öğretmenleri herhangi bir şekilde etkileme ve değiştirme çabası gösterilmemiştir.Araştırmada Hackman ve Oldmann tarafından geliştirilen iş doyum ölçeği uygulanmıştır.Ölçek 14 maddeden oluşmaktadır. Ölçeğin güvenirlik çalışması,test tekrar test yöntemiyle yapılmış, iki uygulamanın puan ortalamalarının birbirine çok yakın olması güvenirliğin göstergesi olarak kabul edilmiştir.Toplam 50 nakış öğretmenine anket ve ölçek uygulanmış, elde edilen verilerin yüzdesel değerleri elde edilmiştir.Anket ve iş doyum ölçeği ile ulaşılan bilgiler, bulgular ve yorum kısmında değerlendirilmiştir. Sonuç bölümünde ise sorunlarla ilgili öneriler sunulmuştur..Araştırmada bireylere uygulanan anket ve iş doyum ölçeğinin birer örneği ekler bölümde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this resarch is to examine job activities and associations between problems of teachers in workplace and job satisfaction in embroidery courses in centers of public education in Karabük.Total field under this study consists of embroidery teachers and experienced instructors work in centers of public education all counties and center of Karabük.Firstly, to determine the subject of the study litterateur was searched and researches previously made were examined. In chapter of investigations information about what courses are, how they can be opened, who is employed, what job activities are in embroidery courses are presented .The outline of questionnaire and the scale of job satisfaction developed by the investigator were implemented to a group is composed of implementers and their opinions were taken and required correction was made. After this, last form of questionnaire were implemented to teacher and experienced instructor in total field under the study.This study is a figurative investigation. In consequence of searching litterateur to obtain data questionnaire is likert type was prepared and the scale of job satisfaction was implemented (Hackman ve Oldman.1980). Totally 45 teachers were applied the questionnaire, and data was evaluated by using y=fx.100/n formula and frequency and percentage were calculated. This data was analysed by statistical methods.Results of the questionnaire and the scale are discussed in chapter of findings and discussion. Association between teachers? problems and job satisfaction and the investigator?s thoughts are presented in chapter of results and suggestionsFinally, each sample of the questionnaire and job satisfaction scale are presented in appendix.