Mikro öğretim yönteminin viyolonsel öğretmeni adaylarının öğretim becerilerine ve viyolonsel dersine ilişkin tutumlarına etkisi
The effects of micro teaching method on instructional skills and the attitudes towards cello course of cello student teachers
  1. Tez No: 279707
  2. Yazar: SERPİL UMUZDAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH AKKAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Viyolonsel eğitimi, öğretmen adayı, mikro öğretim, öğretim becerisi, tutum, Cello instruction, student teachers, micro teaching, instructional skills, attitude
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırma ile mikro öğretim yönteminin viyolonsel öğretmeni adaylarının öğretim becerilerine ve viyolonsel dersine ilişkin tutumlarına etkisini belirlemek amaçlanmaktadır.Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalı'nda, 2009- 2010 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Dönemi'nde viyolonsel dersini alan dördüncü ve birinci sınıf öğrenciler (n=10) çalışma grubunu oluşturmaktadır. 10 viyolonsel öğrencisinin %50'si (n=5) dördüncü sınıf , %50'si (n=5) birinci sınıftır.Mikro öğretim yöntemine dayalı viyolonsel eğitimi uygulamalarının, öğretmen adaylarının öğretim becerilerine ve viyolonsel dersine ilişkin tutumlarına olan etkisini belirlemek amacıyla; uygulamaya katılan öğretmen adaylarının öğretim beceri düzeyleri ile viyolonsel dersine ilişkin tutumları ölçülmüştür. Ölçümlerde ?Öğretmenlik Uygulamaları Gözlem Formu? ve çalışmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen ?Viyolonsel Dersine İlişkin Tutum Ölçeği? kullanılmıştır. Mikro öğretim yöntemiyle viyolonsel eğitimi alan öğretmen adaylarının viyolonsel dersindeki kazanımları ile ilgili görüşlerini belirlemek amacıyla ise öğretmen adaylarına araştırmacı tarafından geliştirilen ?Mikro Öğretim Kazanım Anketi? uygulanmıştır.Veri Toplama aracından elde edilen veriler SPSS( Statistical Package For Social Sciences) paket programına aktarıldıktan sonra istatistikî analizleri yapılmış ve elde edilen bilgiler çözümlenmiştir. Mikro öğretim yönteminin viyolonsel öğretmeni adaylarının öğretim becerilerine ve viyolonsel dersine ilişkin tutumlarına etkisini belirlemek için Wilcoxon işaretli sıralar testi kullanılmıştır. Öğretmen adaylarının öğretim becerilerine ilişkin gelişimlerini belirlemek için Friedman testi yapılmıştır. Anketle alınan öğretmen adayı görüşleri frekans yüzde ile hesaplanmıştır.Sonuç olarak; uygulamaya katılan öğretmen adaylarının viyolonsel dersine ilişkin olumlu tutum geliştirmelerinin ve öğretim becerilerini geliştirmelerinin büyük ölçüde sağlandığı görülmüştür. Ayrıca bu araştırmanın, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalı'nda ?Bireysel Çalgı ve Öğretimi? kapsamında yer alan viyolonsel dersinin etkililiğini arttırdığını söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
The aims of the study are to identify the effects of micro teaching method on instructional skills and the attitudes towards cello course of cello student teachers.The participants of the study are first grade and fourth grade students attending to the cello course in Gazi University, Gazi Education Faculty, Department of Fine Arts, Branch of Music Education during the spring semester of the academic year 2009- 2010. Total number of participants is ten. Of them, five are first-graders, while the remaining are fourth-graders.In order to the effects of micro teaching on instructional skills and the attitudes towards cello course of cello student teachers, current levels of the participants? instruction skills and their attitudes towards cello courses are identified. For this aim, ?Instructional Activities Observation Form? and ?Scale of attitudes towards cello coursethat was develeoped by the author were employed. Another scale, namely ?Gainings through micro instruction? that was also developed by the author was employed to abtain data on the views of the participants regarding cello instruction in which micro instruction is used.Collected data was statistically analysed by using SPSS (Statistical Package For Social Sciences). Wilcoxon signed-rank test was used to identify the effects of micro teaching method on instructional skills and the attitudes towards cello course of cello student teachers. Friedman test was used to identify instructional skill development of the cello student teachers. Student teachers? points from the questionairre were calculated as frequency (f) and percentage (%).The findings of the study indicate that micro instruction significantly improved the participants? instructional skills as well as their attittudes towards cello courses. Furthermore, it can be stated that this type of instruction increased the effectiveness of the course ?Solo Instrucments and their Instruction? given in the Gazi University, Gazi Education Faculty, Department of Fine Arts, Branch of Music Education