Üniversite öğrencilerinin korozyon konusundaki bilgi düzeylerinin ve tutumlarının öğrenim görülen bölüm açısından incelenmesi
Investigation of the level of knowledge and the attitudes of the university students regarding to corrosion according the department studied
- Tez No: 279783
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET LEVENT AKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Korozyon, Korozyon Eğitimi, Üniversitelerde Korozyon Eğitimi
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Bilim Dalı: Kimya Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalıŞma üniversite öğrencilerinin korozyon konusu ile ilgili bilgi düzeylerini vekorozyon konusuna yönelik tutumlarını belirlemek ve öğrenim gördükleri bölümlerin etkisini incelemek amacıyla yapılmı?tır. Araştırmada, öğrencilerin bilgi düzeylerini ve tutumlarınıtespit etmek için araştırmacı tarafından hazırlanan ?Korozyon Başarı Testi? ve ?KorozyonaKarşı Tutum Ölçeği? kullanılmıştır.Araştırma, Survey (tarama) modeline göre düzenlenmiştir. Çalışma 2010?2011öğretim yılının I. Döneminde Sivas ili, Cumhuriyet Üniversitesinde öğrenim gören EğitimFakültesi; Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalı, Fen Fakültesi; Kimya Anabilim Dalı,Mühendislik Fakültesi; Kimya Mühendisliği ve Metalürji ve Malzeme Mühendisliği AnabilimDalı bölümlerinin birinci ve ikinci öğretimlerinde eğitime devam eden 213 son sınıföğrencisine uygulanmıştır.Verilerin analizinde ölçeklerin ve testlerin geçerlik ve güvenirliğini hesaplamadaSPSS 16.0 paket programı kullanılmış, verilerin betimlenmesinde ortalama ve standart sapma,ilişkisiz grupların karşılaştırılmasında ANOVA testi kullanılmıştır. Testler arasındaki ilişkiiçin Pearson Korelasyon Katsayısı Tekniği kullanılmıştır.Çalışmanın bulgularına göre; araştırmaya katılan üniversite öğrencilerinin korozyonbilgi düzeyleri ve tutumları üniversitede eğitim aldıkları bölümlere göre anlamlı bir ?ekildefarklılık göstermiştir. Ayrıca öğrencilere uygulanan Korozyon Başarı Testi ve KorozyonaKarşı Tutum Ölçeği sonuçları karşılaştırıldığında anlamlı bir şekilde ilişkili olduklarıbulunmuştur.Çalışma sonucunda üniversite öğrencilerinin korozyon konusunda yetersiz olduklarıgörülmüştür. Korozyon günümüzün ve geleceğimizin önemli problemleri arasında yeralmaktadır ve bu konu hakkında bilgi sahibi olmak fen alanlarından birinde öğrenim görenöğrencilerden beklenen bir durum olmalıdır. Bu sayede toplum bilinci artacak ve korozyonakarşı alınan önlemler daha etkili olabilecektir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the knowledge and the attitudes of theuniversity students regarding to corrosion according to the department they study. The levelof knowledge and the attitudes of the students towards the corrosion were measured by theuse of ?Corrosion Success Test ?and ?Attitude Test Towards Corrosion? prepared by theresearcher.The study was carried out according to the survey model. The study was realized inthe fall term of 2010-2011 academic year on 213 final year students studying in the scienceteaching department Faculty of Education, chemistry department of Faculty of Science andchemistry, metallurgy and material engineering departments of Faculty of Engineering ofSivas Cumhuriyet University.The analysis of the data and the determination of the validity and the reliability of thetests were done with SPSS 16.0 software, the calculation of the mean values and the standarddeviation and the comparison of the independent groups were carried out by the ANOVA test.The correlation between the tests was computed by the use of Pearson CorrelationCoefficient.The data revealed that the level of knowledge and the attitudes of the students whoparticipated in the study showed a significant variation according to the department theystudied. Also the comparison of the results of the Corrosion Success Test ?and ?the AttitudeTest towards Corrosion were found to be significantly correlated.The study showed that the university students were not adequately acquainted withcorrosion and the topic is not adequately covered in the universities. Corrosion is one of themajor problems we face today and will continue to face in future. Therefore the studentsstudying in science related department are expected to be familiar with this topic. This willpromote the awareness of the society and result in the implication of serious precautionsagainst this dilemmaKey Word: Corrosion, Corrosion Education, Awareness Against Corrosion