Bir termik santralın enerji ve verim analizi
Energy and efficiency analysis of a power plant
- Tez No: 283586
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI TAVMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çevrim, gaz türbini, enerji analizi, Combined cycle, gas turbine, energy analysis, thermic power plant
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada Yatağan Termik Santralinin termodinamiğin birinci ve ikinci yasa yönünden verim analizi yapılmıştır. Enerji santralinin verim analizi yapılırken farklı çevre koşulları ile yükler incelenmiş ve dikkate alınmıştır. Performans parametreleri ve değişimleri incelenmiştir. Çalışmada sistemi oluşturan her ünitedeki faydalı güç, tersinir güç ve tersinmezlik miktarları tespit edilmiş ve sistemin genel verimleri hesaplanmıştır. İncelenen Termik Santral için yapılan ekserji analiz sonuçları santralın verimi hakkında daha kesin yorum yapılmasına olanak vermektedir. Bu çalışma ile enerji santralının enerji ve verim analizi incelenmiş ve önemi dile getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, efficiency analysis of combined cycle Yatağan Thermic Power Plant which is working in Yatağan/Muğla for industrial zone for first and second laws of thermodynamics is realized. While analyzing of efficiency of thermic power plant different enviromental conditions and loads are observed and considered. The variations of the performance parameters and their magnitudes are studied. The useful power, reversible power and irreversibility are obtained for each component which constitutes the plant, and overall efficiencies of the plant are calculated. The result show the exergy analyses for a steam cycle system predict the plant efficiency more precisely. In addition to this, with this study, the efficiency of combined cycle thermic power plant for proses and efficiency law of thermodynamic is showed and gives the attention on it.