Früktooligosakkarit bileşenleri ile Lactobacillus acidophilus'un etkileşiminin belirlenmesi ve değerlendirilmesi
Determination and evaluation of interaction between fructooligosaccharide components and Lactobacillus acidophilus
- Tez No: 295206
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL YİĞİTARSLAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: früktooligosakkarit, prebiyotik, probiyotik, Lactobacillus acidophilus, 2011, 65 sayfa, Fructo-oligosaccharide, prebiotic, probiotic, Lactobacillus acidophilus2011, 65 pages
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, Lactobacillus acidophilus bakterisinin; glikoz, früktoz, sükroz, 1-kestoz, Orafti P95, früktoz+1-kestoz, früktoz+nistoz, sükroz+1-kestoz, sükroz+nistoz, glikoz+1-kestoz, glikoz+nistoz ve glikoz+früktoz+1-kestoz içeren MRS Broth ortamlarında gelişimi izlenmiştir.Lactobacillus acidophilus bakterisinin früktooligosakkarit karışımlarını kullanabildiği ve bunlardan da en çok 1-kestozu kullandığının belirlendiği çalışma sonuçları literatürle de uyumludur. Çalışmada nistozun glikoz, früktoz ve sükrozla kombinasyonlarında bakterinin gelişimi üzerinde pozitif bir etkiye neden olmadığı belirlenmiştir. En iyi üçlü kombinasyon olacağı öngörülen glikoz+früktoz+1-kestoz karışımı içeren MRS Broth'da ise bakteri gelişimi ikili kombinasyonlara göre inhibe edilmiştir.Sonuç olarak, Lactobacillus acidophilus bakterisi früktooligosakkarit karışımlarını metabolizleyebilmekte, en iyi 1-kestozu kullanmakta nistozu ise kullanamamaktadır. Früktooligosakkarit karışımlarının metabolizlenmesi sonucunda üretilen organik asit tür ve miktarları ise ODTU Merkezi Araştırma Laboratuvarında HPLC analizleriyle belirlenmiş, en çok laktik asit ürettiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the growth of Lactobacillus acidophilus bacteria in different medium of MRS Broth containing glucose, fructose, sucrose, 1-kestose, Orafti P95, fructose+1-kestose, fructose+nystose, sucrose+1-kestose, sucrose+nystose, glucose+1-kestose, glucose+nystose, or glucose+fructose+1-kestose was investigated.The results of the study showing that Lactobacillus acidophilus bacteria can metabolize fructo-oligosaccharide mixtures, and also it preferentially uses 1-kestose from them were well-matched with the literature. In the research, when nystose was combined with glucose, fructose or sucrose, no positive effect was observed on the growth of the bacteria. The predicted best triple combination of MRS-Broth containing glucose+fructose+1-kestose was inhibited the growth in comparison of double combinations.As a result, Lactobacillus acidophilus bacteria can metabolize fructo-oligosaccharide mixtures; 1-kestose is best usable and nystose is not a metabolizable component. Organic acid types and amounts that were produced after the consumption was analyzed by HPLC in Central Laboratory of METU, and it was found that lactic acid was produced by the bacteria mostly.