Öğretimsel liderlik ve ilköğretim okulu yöneticileri üzerine bir araştırma
Instructional leadership and a research on primary school administrators
- Tez No: 298025
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZAN YELKİKALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Yönetim, Öğretimsel Liderlik, Okul Yönetimi, Leadership, Management, Instructional Leadership, School Management
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
İnsan ömrünün temelini oluşturan ilköğretim sürecinin etkili ve verimli bir şekilde kullanılması şüphesiz birey, toplum ve ülke için son derece önemlidir. Özellikle ülkemizde sekiz yıllık zorunlu eğitim ve ana sınıfının eklenmesiyle dokuz yıla çıkan bu süreci, öğretimsel liderlik rolünde başarılı yöneticilerin elinde istenilen amaca ulaşabilecektir.Öğretimsel liderlik, eğitsel amaçların gerçekleşmesi adına, öğretim kadrosunun gizli gücünün ortaya çıkarılıp bunun okul sürecine yayılması işi olarak tanımlanabilir.Bu araştırma, yönetim ve liderlik kavramlarına değinmeyi, öğretimsel liderliği tanımlamayı ve Çanakkale İli'nin Biga İlçesi'nde bulunan ilköğretim okulu yöneticilerinin öğretimsel liderlik davranışlarını ne derece gerçekleştirdiklerini, öğretmen görüşleri ve okul yöneticilerinden elde edilen bilgiler doğrultusunda belirlemeyi amaçlamaktadır.Bu bağlamda, 2009-2010 Eğitim ? Öğretim Yılında, Çanakkale İli, Biga İlçesi merkez ve köylerinde bulunan 33 adet ilköğretim okulunda görevli 225 sınıf öğretmeni ve 182 branş öğretmeni olmak üzere toplam 407 öğretmen, 27 okul müdürü ve 25 müdür yardımcısından oluşan evren belirlenmiştir.İlçe Milli Eğitim ve Kaymakamlıktan gerekli yasal izin alındıktan sonra, Şişman'ın (2004) okul yöneticilerinin öğretim liderliği davranışlarıyla ilgili araştırmasında kullanılmış olan anket formu veri toplama aracı olarak belirlenmiştir. Sayın Prof.Dr. Mehmet ŞİŞMAN'ın müsaadesiyle anket uygulanmıştır.İlköğretim okulu yöneticileri ve öğretmenlerinin görüşlerine göre; okul yöneticilerinin genellikle öğretimsel liderlik davranışı sergiledikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Efficient and productive use of primary education period as a fundamental part of human life is very important for individuals, society and the country. This process consisting of nine years including one year nursery school will reach expected goals in the hands of successful managers in the role of instructional leadership.Instructional leadership can be defined as revealing secret power of education staff and expanding it to education process in order to realize educational goals.This research aims to touch on management and leadership concepts, to identify instructional leadership and examine to what extent managers of primary schools have realized their instructional leadership behavior by obtaining data from the teachers and school managers working in Biga Town of Çanakkale Province.In this regard, a research area of total 407 teachers consisting of 225 classroom teachers and 182 field teachers and 27 principals and 25 assistant principal have been identified from 33 primary school in Biga Town?s town center and its villages during the 2009-2010 education season.Following the necessary permissions from the Education Department and Governorship of Biga, survey form of Şişman?s (2004) which was used in his research regarding the educational leadership of school managers was been identified as a source of data collection tool. The survey was conducted by permission of Prof.Dr. Mehmet ŞİŞMAN.According to the responses of primary school administrators and the teachers; it has been concluded that school administrators generally realize their instructional leadership duties.