The influence of argumentation based instruction on sixth grade students' attitudes toward science, conceptual understandings of physical and chemical change topic and argumentativeness
Tartışma odaklı öğretim yönteminin altıncı sınıf öğrencilerinin fene karşı tutumlarına, fiziksel ve kimyasal değişim konusundaki kavramsal anlayışlarına ve tartışmaya eğilimlerine etkisi
  1. Tez No: 300560
  2. Yazar: BAHRİYE ZÜHAL OĞUZ ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. JALE ÇAKIROĞLU, PROF. DR. HAMİDE ERTEPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Tartışma, Tartışma Odaklı Öğretim Yöntemi, Fene Karşı Tutum, Kavramsal Anlayış, Tartışmaya Eğilim, Argumentation, Argumentation based Instruction, Attitudes toward Science, Conceptual Understanding, Argumentativeness
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmanın amacı, tartışma odaklı öğretim yönteminin ilköğretim altıncı sınıf öğrencilerinin fene karşı tutumlarına, fiziksel ve kimyasal deği?im konusundaki kavramsal anlayışlarına ve tartışmaya eğilimlerine etkisini incelemektir.Bu çalışma 2010- 2011 eğitim- öğretim yılı ilkbahar döneminde Ankara iline bağlı bir devlet ilköğretim okulunda uygulanmıştır. İki sınıftan toplam 65 öğrenci bu çalışmanın katılımcısı olmuştur. Örneklem kolay ulaşılabilir örneklem yöntemiyle seçilmiştir. Deneysel grupta bulunan öğrencilere tartışma odaklı öğretim yöntemi uygulanmıştır. Kontrol grupta bulunan öğrencilere ise geleneksel öğretim yöntemi uygulanmıştır.Çalışmanın verileri nicel ölçümler kullanılarak toplanmıştır. Geban ve diğ.(1994) tarafından geliştirilen Fene Karşı Tutum Ölçeği, öğretim yöntemlerinin öğrencilerin fene karşı tutumları üzerinde etkisini belirlemek amacıyla, ön-test ve son-test olarak uygulanmıştır. Araştırmacı tarafından geliştirilen, Fiziksel ve Kimyasal Değişim Kavram Testi, öğretim yöntemlerinin öğrencilerin Fiziksel ve Kimyasal Değişim konusundaki kavramsal anlayışlarına etkisini belirlemek amacıyla, ön-test ve son-test olarak uygulanmıştır. Öğretim yöntemlerinin öğrencilerin tartı?maya eğilimlerine etkisi hakkındaki veri, Infante ve Rancer (1982) tarafından geliştirilen Tartışmacı Anketi kullanılarak toplanmıştır. Ölçek ön-test ve son-test olarak uygulanmıştır.Çalışmanın, Fene Karşı Tutum Ölçeğini ile ilgili sonuçları, deneysel gruptaki öğrencilerin, kontrol gruptaki öğrencilere göre fene karşı daha olumlu tutum geliştirdiklerini göstermiştir. Her iki grubun Fiziksel ve Kimyasal Değişim Kavram Testi skorlarının analizi, deneysel gruptaki öğrencilerin kontrol gruptaki öğrencilere göre daha iyi kavramsal anlayış geliştirdiklerini göstermiştir. Son olarak, deneysel gruptaki öğrencilerin tartışmaya eğilimleri kontrol gruptaki öğrencilere göre önemli bir şekilde daha iyi çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the influence of argumentation based instruction on sixth grade students' attitudes toward science, development of conceptual understanding about physical and chemical change topic, and argumentativeness.This study was carried out during 2010-2011 spring semester at a public elementary school in Ankara. A total of 65 sixth grade students from two intact classes were theparticipants of this study. The sample was chosen conveniently. Students in the experimental group instructed with argumentation based instruction and the students in the control group received traditional instruction.The data of the study were collected by quantitave measurements. The Science Attitude Scale developed by Geban, Ertepınar, Yılmaz, Altın and ?ahbaz (1994) was administered as pre-test and post-test to examine the impacts of instructional strategies on students? attitudes toward science. The Physical and Chemical Change Concept Test developed by the researcher was administered as pre-test and post-test to examine the effects of instructional strategies on students? conceptual understanding about the topic of physical and chemical change. The data about the influence of the instructional strategies on students? argumentativeness were collected through Argumentativeness Scale developed by Infante and Rancer (1982). The scale was implemented as pre-test and post-test.The results of the study related with SAS scores were revealed that students in experimental group developed more positive attitudes toward science than students in the control group. The analysis of the PCCCT scores of the students in both groups indicated that students in the experimental group developed their conceptual understanding better than students in the control group. Finally, students in the experimental group were significantly better than students in the control group in argumentativeness scores.