A suggested syllabus for the ?effective communication skills? course for the pre-service English language teachers at Gazi university
Gazi Üniversitesi?nde okuyan İngilizce öğretmen adaylarına yönelik etkili iletişim becerileri dersi için izlence önerisi
  1. Tez No: 310984
  2. Yazar: DEREN BAŞAK AKMAN YEŞİLEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULVAHİT ÇAKIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İletişim Bilimleri, Education and Training, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Etkili iletişim becerileri, iletişim yetisi, öğretmen yakınlığı, eğitimsel iletişim, aktif dinleme, sözel ve sözsüz yakınlık, Effective communication skills, communication competence, teacher immediacy, instructional communication, communication apprehension, active listening, verbal and nonverbal immediacy
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 338
Özet
Etkili bir şekilde iletişim kurmak öğrenme süreci içim çok önemlidir. Sınıfta başarılı bir öğrenme-öğretme süreci öğretmen ve öğrenci arasındaki etkili iletişime dayanmaktadır. Etkili bir iletişim olmaksızın fikirler, düşünceler ve yönergeler ortadan kalkabilir ya da yanlış anlaşılabilir. Bu çalışmanın amacı, öğretmen adaylarını öğrencilerle, iş arkadaşlarıyla, velilerle ve idarecilerle iyi iletişim kurabilen, iletişim korkusuyla nasıl başa çıkabileceğini ve iletişim teknolojilerinden nasıl yararlanabileceğini bilen yüksek nitelikli öğretmenler olarak yetişmeleri konusunda desteklemek ve cesaretlendirmektir. Bu nedenle bu çalışmanın amacı aday dil öğretmenlerini temel iletişim kavramları ve teorileriyle donatacak ve onların etkili iletişim ilkelerini sınıf ortamında nasıl uygulayacaklarını gösterecek bir izlence geliştirmektir.Çalışma altı bölümden oluşmaktadır. 1. bölüm çalışmanın çerçevesini, amacını, varsayım ve araştırma sorularını, kapsamını, sınırlılıklarını içermektedir. İkinci bölüm yazın taramasıdır. Bu bölüm iletişimin tanımı, iletişim modelleri, iletişim yetisi, iletişimin ilkeleri, etkili iletişimi etkileyen etmenler, sınıf içi iletişim gibi konular hakkında bilgileri kapsamaktadır. 3. Bölüm çalışmanın yöntemi ve veri toplama süreci ile ilgilidir. 4. Bölümde toplanan veriler analiz edilmiş ve bulgular tartışılmıştır. 5. Bölümde Etkili İletişim Becerileri dersi için önerilen izlenceye yer verilmiştir. Bu bölümde modüller yapılan pilot çalışma sonuçları paralelinde verilmiştir. Son bölümde çalışmanın sonucuna ve ileriki çalışmalara yönelik önerilere değinilmiştir.Çalışma süresince veriler farklı ölçekler yoluyla elde edilmiştir. İlk olarak lise öğrencilerine İngilizce öğretmenlerinin iletişim becerilerini nasıl değerlendirdiklerine yönelik ?Öğretmen İletişim Becerileri Değerlendirme Anketi? uygulanmıştır. Diğer taraftan adı geçen öğretmenler ?Olumlu İletişim Kuruyor musunuz?? anketini ve ?İletişim Becerileri Envanteri?ni kullanarak kendi iletişim becerilerini değerlendirmişlerdir. Burada amaç gerçek sınıf ortamında öğretmenlerin ve öğrencilerin, öğretmenlerinin iletişim becerileriyle ilgili görüşlerinin paralellik gösterip göstermediğini görmektir. Daha sonra aday öğretmenlere ve Etkili İletişim Becerileri dersini veren öğretim elemanlarına, May'in çalışmasından uyarlanmış konu listesi verilmiştir. Burada amaç izlencede yer verilecek modülleri tespit etmektir. Elde edilen veriler izlenceye yansıtılmıştır.Önerilen izlence Gazi Üniversitesi İngiliz Dili Eğitimi Bölümü'nde bir grup 1. Sınıf öğrencisine 15 hafta süresince uygulanmıştır. Bu öğrencilere etkili iletişim becerileri konusunda eğitim verilmiştir. Verilen bu eğitim süresi öncesi ve sonrasında öğrencilerin bu alandaki bilgi ve becerileri ön ve son testler aracılığıyla t-testi kullanılarak ölçülmüştür. Sonuçlar eğitim verilen öğretmen adaylarının iletişim becerilerinde kayda değer ölçüde gelişme olduğunu göstermektedir. Uygulanan son test hali hazırda kullanılan izlenceye göre eğitim veren bir başka sınıfta da uygulanmıştır. İki son testten elde edilen sonuçlar t-testi kullanılarak önerilen izlencenin bir faklılık yaratıp yaratmadığına bakmak üzere kullanılmıştır.Son olarak çalışma süresince aday öğretmenlerden günlük tutmaları ve sınıftaki deneyimlerini değerlendirmeleri istenmiştir. Öğretmen adaylarının bu günlüklerdeki samimi düşünceleri önerilen izlencenin onların iletişim becerilerini gerçekten geliştirip geliştirmediklerini anlaması konusunda araştırmacıya kılavuzluk etmiştir. Eldeki bütün bulgular önerilen izlencenin iletişim becerilerini geliştirmeleri konusunda aday öğretmenlere katkı sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Communicating effectively is central to the teaching process. Successful classroom learning and teaching relies on effective communication between the teacher and the students. Without effective communication, ideas, directions, and thoughts may be lost or misunderstood. The aim of this study is to encourage and assist pre-service language teachers to become high quality teachers who know not only how to communicate with students, colleagues, parents and administrators and but also how to deal with communication apprehension and utilize communication technologies. It is the aim of this study to prepare a syllabus that will provide pre-service language teachers with the basic communication concepts and theories and to demonstrate how principles of communication could be applied to classroom setting.This study has six chapters. The first chapter includes the background, aim, hypothesis and research questions, scope and limitations of the study. The second chapter is Review of Literature. It covers information about definition of communication, communication models, principles of communication, barriers to effective communication and communication in the classroom. Chapter 3 focuses on the method and the data collection process of the study. In Chapter 4, the collected data are analyzed and the results are discussed. Chapter 5 provides a suggested syllabus for the ?Effective Communication Skills? course. In this chapter modules of the suggested syllabus are given in detail in line with the pilot study outcomes. The last chapter is designed for the conclusion and suggestions for further studies.Throughout the study, the data are gathered via a variety of scales. First of all, the ?Teacher Communication Behavior Student Questionnaire? is given to high schools students to explain their views on their English language teachers? communication skills. On the other side, these teachers are asked to evaluate their own communication skills by the help of ?Do You Communicate Positively?? and ?İletişim Becerileri Envanteri?. Here the aim is to see whether the teachers and students share parallel thoughts in terms of teachers? communication skills used in actual classroom settings. Then, the pre-service language teachers and the instructors who deliver effective communication skills course are given a checklist about communication skills topics adapted from May?s study to decide on modules of the syllabus. The findings are reflected in the syllabus suggested.The suggested syllabus is implemented in one of the first grade pre-service English teachers? class in Effective Communication Skills course at Gazi University for 15 weeks. These students are given training on effective communication skills and their knowledge and skills are assessed both before and after the training via pre- and post-tests via t-test. The results indicated a remarkable progress of the subjects of the study in using communication skills effectively. The same post-test is implemented in another class in which existing program is used. The results are compared using t-test to see if the suggested syllabus makes a change in pre-service language teachers? training.Finally, throughout the study, the prospective language teachers are asked to keep reflection journals and evaluate their classroom experience. Their sincere thoughts in these journals guide the researcher to examine whether the suggested syllabus contributes to their communication skills. All these findings indicate that the suggested syllabus contributes to communication skills of the pre-service language teachers.