Otomotiv yan sanayi tesislerinde iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemlerinin uygulaması
Implementation of occupational health and safety management systems in automotive subsidiary industries
- Tez No: 315740
- Danışmanlar: PROF. DR. SAVAŞ AYBERK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Noise, Occupational Health and Safety, Automotive Subsidiary Industry
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Günümüz dünyasında iş sağlığı ve güvenliği, ölüm ve iş günü kayıplarıyla sonuçlanan iş kazaları sayısının artması ile birlikte giderek daha önemli hale gelmektedir. Bu çalışmada, iş sağlığı ve güvenliğinin ulusal ve uluslararası mevzuat ve standartlarda geçen farklı tanımları ortaya konulmuş, dünyada ve Türkiye'deki gelişimi belirtilmiş, kanun ve mevzuatlardaki yeri incelenmiş, riskleri açıklanmış, Otomotiv Yan Sanayi iş kolunda oluşan iş kazaları ve meslek hastalıkları ile OHSAS 18001 yönetim sistemi çerçevesinde uygulamaları irdelenmiştir.Bu çalışmada, Otomotiv Yan Sanayi iş kolunda oluşan iş kazaları ve OHSAS 18001 yönetim sistemi uygulaması, soğuk şekillendirme ile otomotiv parçası üreten bir firmadaki veriler ile değerlendirilerek, işçi sağlığı açısından riskli olarak görülen gürültü, insan sağlığına etkileriyle ele alınarak ortam ölçümleri yapılmıştır. Firmada son altı yıl içerisinde (2006 - 2011) işyerinde meydana gelen kaza durumu ve iş günü kayıpları incelenerek istatistiki veriler oluşturulmuştur.Yapılan ölçümler ve değerlendirmeler sonucu gürültü seviyesinin gürültü kontrol yönetmeliği ve iş güvenliği mevzuatınca verilen sınır değerlerini aştığı (sınır değer 80 dB, ölçüm değerleri 108 dBA'a kadar çıkmaktadır) belirlenmiştir. Son altı yıllık iş kazaları verileri değerlendirmesinde ise iş kazası sayısının ve bunun sonucunda oluşan iş günü kaybının yüksek olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Occupational health and safety becoming a very serious issue in today?s world concidering growing occupational accident numbers which result with death and working day losses. In this study, definitions related to occupational health and safety in national and international legislation and standarts are stated, devolopment of the world as well as Türkiye is expressed and related legislation and standarts mentioned. Also risks clarified and occupational health and safety issues together with OHSAS 18001 magement system implementation in Automotive Subsidary Industries are examined.In this study, occupational health and safety issues and OHSAS 18001 management system implementation in Automotive Subsidiary Industries is assessed via a cold pressed automotive part manufacturer company. Noise level of the plant is measured and analized in terms of effection to human health. Occupational accident records related to last six years (between 2006 and 2011) examined and statistical datas constituted.Result of measurements and assesments showed that noise level of the plant is exceeded the limit values of legislations and standarts (measured values go up to 108 dBA, while the limit value is 80 dBA). Also last six years occupational accident records showed that occupational accidents rate and working day losses born from occupatioanal accidents are quite high.