Geri Dön

ABD ve Türkiye'de ordu-siyaset ilişkisi milli güvenlik kurulları örneği

Başlık çevirisi mevcut değil.

  1. Tez No: 32439
  2. Yazar: SÜHA ATATÜRE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 139

Özet

ÖZET Bu çalışmada, Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye'de devletin siyasi karar alma sürecinde Milli Güvenlik Kurullarının yeri ve etkinliği, ordu-siyaset ilişkisi boyutunda ele alınarak incelenmiştir. ABD ve Türkiye'de Milli Güvenlik Kurullarının gelişimi öncelikle tarihsel çizgide araştırılmış ve tüm gelişim ortaya konmuştur. Buna göre ABD'nde Ulusal Güvenlik Kurulunun kuruluş çabalarının 1900 yılına kadar indiği belirlenmiş, çeşitli denemelerden sonra Ulusal Güvenlik Kurulu 1947 yılında kurulmuştur. Bundan sonraki değişiklikler ise; yapı aynı kalmak üzere kurul üyeleri üzerinde olmuştur. Dikkatimizi en çok çeken husus ise; Ulusal Güvenlik Kurulu Başdanışmanına bağlı olan Genel Sekreterliğin (Staff) yapısının her Genel Sekrete./a veya Başkana göre değiştirildiği olmuştur. Ülkemizde ise TBMM gizli tutanaklarına dayanılarak yapılan araştırmalara göre, 1922 yıl. nda Sakarya Savaşı sırasında kurulan Harp Encümeni Fevkaladesi gerek oluşum, gerekse de görevleri dikkate alındığında ilk Milli Güvenlik Kurulu olarak değerlendirilmiştir. Daha sonra ülkemizde Milli Güvenlik Kurulları gelişim çizgisi; Ali Askeri Şura (1925), Yüksek Müdafaa Meclisi (1933), Milli Savunma Yüksek Kurulu (1949) ve 1961 ve 1982 anayasalarına dayalı Milli Güvenlik Kurullarının oluşturulması ile sürmüştür. Gerek ABD, gerekse de ülkemizdeki Milli Güvenlik Kurullarının oluşturulurken çok önemli -tartışmalara sahne olması, daha sonra da kurulların hep sorgulanması, temel eleştirel benzerlik olarak ileri sürülebilir. Mevcut Güvenlik Kurullarının yapısının ABD'nde yönetimİÜ biçimi ile uyuştuğu, ülkemizde ise yönetim biçimine bir yönüyle uyuşmakla birlikte bunun işlevsizliğini de beraberinde getirdiği belirlenmiştir. Çalışmada ordunun siyasetle ilişkisinde Milli Güvenlik Kurullarında Genelkurmay Başkanının bulunmasının yasal boyuttaki en uygun ilişki olduğu, Ulusal Güvenlik sorununun bu kurulda çözümlenmesinin demokratik anlamdaki en iyi çözüm olduğu değerlendirilmiştir. Ayrıca Samuel Finer'in politik kültür ile yönetim biçimleri arasında kurduğu ilişki değerlendirilmiş, buna katılınmakla birlikte politik kültürün bir kavram olarak belirlenmediği eleştirisi getirilmiştir. Kavramı belirleme amacıyla Politik Kültür; siyasi istikrar, siyasi otorite ve ordunun siyasi iktidara bağlılığı ana belirleyicilerine, bunların da herbiri yine kendi alt belirleyicilerine ayrılmış, politik kültür böylece tanımdan ye*a çıkılarak hem ölçülebilir hem de değerlendirilebilir bir çerçeveye oturtulmuştur. Ülkemiz Milli Güvenlik Kurulunun işlevselliği üzerinde durulmuş, mevcut durumdan temel farklılık olarak Milli Güvenlik Kurulunun karar alması gerektiği, üyeleri arasına da Milli İstihbarat Başkanı ile Ana Muhalefet Partisi Başkanının da konması önerilmiştir.

Özet (Çeviri)

iv S U M M A R Y in this study,the status and the role of NSC during the process of political decisions in the USA and Turkey viewed from the perspective of the Military-Politics relations. in the USA and Turkey, the evolution of NSC has been studied primarily on a historical basis. According to these studies the roots of a NSC thought is observed to go back as early as 1900's yet only after some tries, the NSC was established at 1947. The changes made on the NSC has only been on the council members, reserving the council structure since 1947. What attracted our attention is the fact that depending on the NSC advisor, t. e structure of the general staff has been changed by every advisor ör president. Yet, in Turkey according to the studies based on the Grand National Assambly secret documents Harp Encümeni Fevkaladesi (Extra Ordinary War Congress) that was present during 1922, the battle of Sakarya, is considered to be the first NSC with both its formation and its duties. Later on the evolution of NSC in Turkey continued through the formations of Ali Askeri Şura (Supreme Military Council) 1925, Yüksek Müdafaa Meclisi (Supreme Defence Assembly) 1933, Milli Savunma Yüksek Kurulu (National Defense Supreme Committee) 1949 and 1961 and 1982 constitutions based NSC. it can be asserted as a primary critical resemblence, that in both the US and Turkey, the NSC's caused many arguments during their formations and crossV examined even later on. it is also observed that in the USA National Security Council structure is competible with the regime. However in Turkey the structure of NSC has proved to be noncompetible with the regime, hence has become functionless. in this study it was decided that in the relations of military with politics, the existence of Chief of Staff in NSC is the best relation on legal bases and that the solutions for National Security problems derived in such a council is the best solution in democratic terms. Samuel Finer's relationship between political culture and the regimes is evaluated and through this relation is found to be agreeable the unidentification of political culture as a concept is brought as a primary eriticisin. To be able to do this identification, political culture was devided into three majör indicators each also devided into smaller indicators in its field. These majör indicators are political authority, political stability and dependency of military to the political authority. With the help o ü these indicators, political culture has become a measurable guantity and has been placed in an e/aluable frame. The functionality of Turkey's NSC is stressed as a majör modification the addition of the chairman of National İntelligent Advisor and the leader of the opposition party to the NSC is proposed.

Benzer Tezler

  1. 'Vatan için ölmek': Türkiye'de şehit asker kültünün sosyo-politik inşası ve şehit aileleri dernekleri

    'Dying for the motherland': The socio-political construction of martyr soldier cult and martyr family associations in Turkey

    ŞAFAK AYKAÇ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    DinGalatasaray Üniversitesi

    Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. BİROL CAYMAZ

  2. Kenan Evren ve Türkiye'de 1980'li yıllar

    Kenan Evren and Turkey of 1980?s

    AYFER DAĞDELEN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2007

    Kamu YönetimiAnkara Üniversitesi

    Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SİNA AKŞİN

  3. Crossing identities and the turkish military: Revolutionists, guardians and depoliticals

    Türk ordusu ve kesişen kimler: Devrimciler, koruyucular ve apolitikler

    HAKKI GÖKER ÖNEN

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2016

    Siyasal BilimlerUniversity of Bath

    Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    PROF. DAVİD GALBREATH

  4. Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'nin Türk siyasetindeki yeri

    Place of the General Secreteriate of the National Security Council in Turkish politics

    FATMA YURTTAŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2004

    Kamu YönetimiSakarya Üniversitesi

    Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ.DR. DAVUT DURSUN

  5. 1973 Seçimleri ve seçim propagandalarının basına yansıması

    1973 Elections and election propaganda reflected in the press

    HANDE ERBAŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    TarihAnkara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. KENAN OLGUN