Kamu politikaları yaklaşımının 1980 sonrası Türk personel politikaları üzerindeki etkileri
The effects of public policy approach on Turkish personnel policies after 1980
  1. Tez No: 324987
  2. Yazar: VAHİDE FEYZA URHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURHAN AYKAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Politikası, Kalkınma Planları, Kamu Personel Politikaları, Türkiye, Public Policy, Development Plans, Public Personnel Policies, Turkey
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
1980'li yıllarda küreselleşme, yeni kamu yönetimi, yeni kamu işletmeciliği gibi kavram ve yaklaşımlarla kamu yönetiminde de değişim ve dönüşümler gözlemlenmiştir. Bu değişimlere uyum sağlamak için kamu personel politikalarında da revizyona gidilmiştir. Türkiye'de pek çok alan ve sektöre ilişkin muhtelif politikaların uzun vadeli olarak planlandığı beş yıllık kalkınma planlarının niteliği, hazırlanma süreci, bu sürece katılan aktörler gibi konuları bakımından kamu politikaları ile benzerlik göstermektedir. Kalkınma planları, kamu yönetiminin somut görünümü olan kamu personel politikaları içinde temel metin niteliğinde olmuştur. 1980 sonrası dönemde kamu personel politikalarında olduğu kadar kalkınma planlarının hazırlanması, planlama sürecine katılan aktörlerin sayı ve niteliğinde de değişmeler olmuştur.Bu doğrultuda çalışma kapsamında, 1980 sonrasında hazırlanan kalkınma planlarında Türk kamu personel politikalarının oluşturulma süreci, politika aktörlerinin rolü ve kamu personel politikalarının uygulanması incelenecektir. Bu inceleme kalkınma planlarının hazırlanma sürecinin nasıl işlediği, hangi aktörlerin katıldığı ve planların uygulamadaki karşılığı çerçevesinde olacaktır. Böylece katılımcı bir anlayışla rasyonel bir şekilde hazırlandığı vurgulanan kalkınma planlarında kamu personel politikalarının beklenen hedeflere ulaşıp ulaşamadığı ortaya konulmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Along with the emerged concepts and approaches such as globalization, new public management and new public administration, some alterations and transformations have been observed in public management in the 1980s. The public personnel policies have been revised in order to keep up with those changes. The qualification of the development plans - in which various policies on numerous fields and sectors in Turkey are long-term planned- bears resemblances to public policies in many aspects such as its preparation process and the participant actors. Development plans have the characteristics to be the main text for public personnel policies which are the concrete aspects of the public management. After 1980 period, there have been changes in both the preparation of the development plans, the quantitiy and the quality of the participants for the planning process and in the public personnel policies.Accordingly, within the scope of this work, the process of policy formulation for Turkish public personnel, the roles of the policy actors and the implementation of public personnel policy will be examined as part of the development plans that were prepared after 1980. This review will involve the preparation course of proceeding of the development plans, the actors (the participants) and the provision of plans in practice. In this way, the public personnel policy in development plans -that is emphasized to be rationally prepared- will be attempted to be explained if it has achieved its goals or not with a participative insight.