Rezeke edilmiş dişsiz mandibulada farklı implant üstü protetik tasarımların implant alt yapılarda oluşturduğu kuvvet dağılımlarının sonlu elemanlar stres analiz yöntemiyle incelenmesi
Evaluation of the stress distribution occuring around the dental implants used in different prosthetic designs in fully edentulous resected mandible: Three dimensional finite element analysis
  1. Tez No: 326235
  2. Yazar: AHMET EMRE GÜLERİK
  3. Danışmanlar: PROF. SUAT YALUĞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ball tutucu, bar tutucu, locator tutucu, o ring tutucu, implant overdenture, sonlu elemanlar stres analiz yöntemi
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada sol tarafı marjinal olarak rezeke edilmiş tam dişsiz alt çenelere yerleştirilen 2 adet implant üzerinde 4 farklı protetik tasarıma gelen kuvvetlerin, implantlarda ve kemikte oluşturdukları streslerin miktarı ve alanları 3 boyutlu sonlu elemanlar analizi ile incelendi.Çalışmamızda sol tarafı marjinal olarak rezeke edilmiş tam dişsiz alt çeneye 2 adet implant üzerine, ball tutuculu overdenture protez, bar tutuculu overdenture protez, locator tutuculu overdenture protez ve o ring tutuculu overdenture protez yapılmıştır. Her bir modelde 1. Molar dişin merkezinden vertikal ve bukkal yüzeyinden horizantal olmak üzere 100 N kuvvet uygulanmıştır. Oluşan stresler algor fempro programıyla incelenmiştir.Çalışmamızın sınırları dahilinde stres değerleri karşılaştırıldığında, en yüksek stres değeri bar tutuculu overdenture tasarımında ki implantlarda ve çevresindeki kemikte görülmüştür. En düşük stres değeri ise o ring tutuculu overdenture tasarımında ki implantlarda görülmüştür. Stresler kortikal kemik seviyesinde yoğunlaşmıştır.
Özet (Çeviri)
In the present study, the stress strength and field on implant and bone that caused by the forces on two implant with 4 different prosthetic design were examined with finite element analysis in full edentulous mandibula with marginal resection of the left side.Two implant supported ball retained overdenture, o ring retained overdenture, locator retained overdenture and bar retained overdenture prosthesis were made in left side marginally resected full edentulous mandibula. 100 N vertical and horizontal forces were applied respectively, to central fossa and the middle of the buccal surface of the first molar. The resultant stress were examined with Algor Fempro Program.Within the limits of this study, when the stress value were compared, the highest stress value have been seen on the bar retained overdenture implants and the surrounding bone. The lowest stress value have occured on the o ring retained overdenture implants and surrounding bone. Stresses have been concentrated on the cortical bone.Key Words; ball attachment, bar attachment, locator attachment, o ring attachment, implant overdenture, finite element analysis