Türkiye'de ve dünyada çocuk işgücü
Child labour in Turkey and in the world
  1. Tez No: 326775
  2. Yazar: SEZEN DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENSAR YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk İşgücü, Çocuk İşgücünün Boyutları, Panel Veri Analizi, Child Labour, Dimensions of Child Labour, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Çocuk işgücü, farklı türleri ile eski tarihlerden beri ülkelerin ekonomik, sosyal ve kültürel yapıları içinde yer almaktadır. Günümüzde, çocuk işgücü istatistikleri doğrultusunda, Dünya çapında çalışan çocuk sayısının yaklaşık 306 milyon olduğu tahmin edilmektedir. Bu bağlamda, her nekadar başta ILO olmak üzere pek çok kurum ve kuruluş, çocukların çalışma hayatından uzaklaştırılmasına yönelik düzenlemeleri hayata geçirse ve bu konu üzerindeki çalışmalarını sürdürmeye devam etse de, gerek Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde gerekse de gelişmiş ülkelerde çocuk işgücü kullanımı hala devam etmektedir.Bu çalışmada, çocuk işgücü, hem Türkiye bazında hem de Dünya genelinde ele alınmıştır. Çalışmanın ekonometrik analiz bölümünde, çocuk işgücü, 20 ülkenin 1990-2005 dönemine ait verileri esas alınarak panel veri yöntemi ile analiz edilmiştir. Çalışmada, birleştirilmiş en küçük kareler tahmini (POLS), sabit etkiler tahmini (FE), değişen varyans durumunda sabit etkiler tahmini (FE, robust), rassal etkiler tahmini (RE) ve Hausman model belirleme testi yapılmıştır. Panel veri analiziyle gerçekleştirilen bu dört farklı tahmin sonucunda, çocuk işgücü üzerine yapılan teorik ve ampirik çalışmaları büyük ölçüde destekler nitelikte bulgular elde edilmiş ve elde edilen bu bulgular yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Child labour has taken place in the economic, social and cultural structures of countries since ancient times. Statistics about the child labour prove that today millions of children are in labour market. According to the statistics about the child labour which have been published by ILO, the number of the children workers around the world in 2008 is estimated to be 306 million. In this context, although many institutions and organizations leading ILO implement regulations for the abolition of child labour, the problem of child labour remains to be current both in developing and already developed countries.In this study the child labour both in Turkey and in the world is handled. In the section about the econometrical analysis of the study, child labour is analysed taking the data of 20 countries for the period 1990-2005 as basis, with panel data method. In the study are used pooled OLS (POLS), fixed effects (FE), random effects (RE) and Hausman test specification estimation methods. As a result of these four different estimations made by the panel data analysis, the results are found which support the theoretical and empirical studies about the child labour, and then these findings are interpreted.