Titanyum, mangan ve krom katkılı bor atom topaklarının elektronik ve yapısal özelliklerinin yoğunluk fonksiyon teorisi (DFT) ile incelenmesi
Investigations of electronics and structural properties of titanium, manganese and chromium doped boron atom clusters by density functional theory (DFT)
- Tez No: 337056
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ERDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atom Topakları, Nano Topaklar, Bor Atom Topakları, BTi, BMn, BCr, DFT, B3LYP
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada, Saf Bor Atom Topaklarının ile Titanyum (Ti), Mangan (Mn) ve Krom (Cr) katkılı Bor Atom topaklarının n 7?e kadar elektronik ve yapısal özellikleri incelendi. Bu hesaplamalar Yoğunluk Fonksiyon Teorisi (DFT/B3LYP fonksiyoneli) yardımıyla GAUSSIAN 09 programı kullanılarak yapıldı. İlk olarak her atom topağının farklı geometrik yapıları CEP-121G temel seti kullanılarak optimize edildi. Hesaplamalarda farklı başlangıç geometrileri için herhangi bir simetri kısıtlaması olmaksızın çalışmalar yapıldı. Bu hesaplamalar nötr ve iyon atom topakları için yapıldı. Bu hesaplama sonuçlarındaki belirlenen kararlı geometrik yapılar 6-311G++ (d,p) temel seti kullanılarak tekrar optimize edildi. Son olarak bu hesaplamalar sonucunda en kararlı yapılar belirlendi. Bu yapıya cc-pVDZ temel seti ile tekrar optimizasyon işlemi yapıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, the electronic and structural properties of Pure boron atom clusters with Titanium, Manganese and Chromium doped Boron Atom cluster up to 7 atoms was investigated. This calculations was performed by means of Density Functional Theory (DFT/B3LYP functional) in Gaussian 09 software. Firstly, different geometrical structure of the every atom cluster was optimized by CEP-121G basis set. Calculations are carried out without any symmetry restrictions for different starting geometries. This calculations was performed for neutral and ionic atom clusters. Results of this calculations, the low-lying candidate structures were then fully re-optimized at the B3LYP/6-311++G(d,p) level. According to the our calculations, the most stable structures were determined. Finally, optimization calculations of this geometry carried out again. Keywrods: Atomic Clusters, Nano Clusters, Bor Atom Clusters, BTi, BMn, BCr, DFT, B3LYP