Farklı post ve kor materyalleri ile restore edilen dişlerin kırılma dayanımlarının değerlendirilmesi
Evaluation of fracture strength of tooth restored with different post and core materials
- Tez No: 339577
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLFEM ERGÜN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Fiber post, kırılma dayanımı, post uzunluğu, rezin kor, zirkonya post
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı kor materyalleri ve post uzunluklarının farklı postların (fiber ve zirkonya post) kırılma dayanımları üzerine etkisini değerlendirmektir.Çalışmada benzer boyut ve formlarda yeni çekilmiş 100 adet maksiller santral diş kullanıldı ve dişler kullanılan post materyali, post uzunluğu ve kor materyallerine göre 10 gruba ayrıldı: 10-15 mm fiber post ile kompozit rezin kor, 10-15 mm fiber post ile rezin kor, 10-15 mm zirkonya post ile kompozit rezin kor, 10-15 mm zirkonya post ile rezin kor, 10-15 mm zirkonya post ve kor. Postlar, kendiliğinden adeziv siman ile 20 s ışınlanarak simante edildi. Her örnek için metal kron hazırlandı ve simantasyondan sonra yükleme yapıldı. Veriler, üç-yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Tukey HSD post-hoc testi kullanılarak analiz edildi.Post materyalinin köklerin kırılma dayanımını post materyalinin anlamlı olarak etkilediği, ancak post uzunluğu ve kor materyalinin istatistiksel olarak anlamlı düzeyde etkilemediği görüldü.Sonuç olarak, zirkonya ya da rezin bazlı korlara sahip uzun zirkonya postların, rezin kora sahip fiber postlara alternatif bir tedavi seçeneği olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effect of different core materials and post lengths on the fracture strength of different posts (fiber and zirconia posts).In this study, hundred freshly exracted human maxillary central incisor teeth of similar size and shape were divided into 10 groups according to the post material,post length and core material. Following root canal treatment these restorative procedures were performed: 10-15 mm fiber post with composite resin core, 10-15 mm fiber post with resin core, 10-15 mm zirconia post with composite resin core, 10-15 mm zirconia post with resin core, 10-15 mm zirconia post and core. The posts were cemented with a self-adhesive luting agent and light-cured for 20 s using a halogen light curing unit. Metal crowns were made for each specimen, cemented and loaded to failure.