Facilities, challenges and contributions of faculty development program from the perspectives of students and graduates: The case of METU
Öğretim üyesi yetiştirme programının olanakları, problemleri ve katkılarının öğrencilerin ve mezunların bakış açısından değerlendirilmesi: ODTÜ örneği
  1. Tez No: 345156
  2. Yazar: MELEK ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENNET ENGİN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: yüksek öğretim, öğretim üyesi yetiştirme, kurumsal gelişim, lisansüstü eğitim, higher education, faculty development, institutional development, graduate education, postgraduate education
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmanın amacı, Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) mezunları ve öğrencilerinden programın katkıları, ekonomik olanakları ile programda karşılaşılan problemler üzerine görüşlerini almaktır.Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen ÖYP Mezun ve Öğrencilerinin Program Hakkındaki Görüşleri anketi ile toplanmıştır. Çalışmaya toplam 203 ÖYP öğrencisi ve 135 ÖYP mezunu katılmıştır. Elde edilen veriler betimsel ve çıkarımsal istatistik yöntemleri kullanılarak SPSS Paket Programı ile analiz edilmiştir. Araştırmada katılımcıların ÖYP konusundaki görüşlerinin ÖYP mezunu ve öğrencisi olmalarına, lisans mezuniyet durumlarına ve cinsiyetlerine göre anlamlı bir şekilde değişip değişmediğini saptamak amacıyla çok değişkenli varyans analizi (MANOVA) uygulanmıştır. Bu çalışma ile katılımcılar ÖYP'nin katkılarının olduğunu ifade etmekle birlikte programda başta ekonomik sıkıntılar ve diğer bazı problemlerle de karşılaştıklarını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate perceptions of Faculty Development Program (FDP) students and graduates on academic and socio-cultural contributions and economic facilities of FDP as well as the problems encountered in the program.Data were gathered through using ?The Questionnaire for Identifying Perceptions of FDP Graduates/Students on Faculty Development Program developed by the researcher. The sample consisted of 203 FDP students and 135 FDP graduates. Statistical program, SPSS, was used to carry out the analysis of descriptive and inferential statistics. Descriptive statistics were used to analyze the background information of the participants. Multivariate Analysis of Variance (MANOVA) was employed to explore whether there were significant differences between perceptions of FDP graduates and FDP students; between perceptions of participants who graduated from an undergraduate program at Middle East Technical University (METU) and from other universities, and between perceptions of male and female participants. According to the results, participants perceived that FDP had contributions to their academic career. However they also reported problems in addition to financial difficulties.