Metal ilave edilmiş polimetilmetakrilat protez kaide maddesinin mikrobiyolojik ve sitotoksik özellikleri değerlendirilmesi
Antifungal properties and cytotoxicity of polymethylmethacrylate denture base materials containing metal
  1. Tez No: 347627
  2. Yazar: AYŞEGÜL KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLBAHAR IŞIK ÖZKOL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Denture base material, Silver, Antimicrobial activity, Cytotoxicity, RTCA assay
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Polimetilmetakrilat (PMMA), protez kaide maddesi olarak protetik diş hekimliğinde yaygın kullanılmasına rağmen protez stomatiti oluşumunda önemli bir etyolojik faktör olan fungal adezyona elverişlidir. Gümüş partikülü ilavesi ile antifungal etkili ve sitotoksik özelliği bulunmayan polimerler elde edilebilmektedir. Bu çalışmanın amacı gümüş partikülleri ilave edilmiş PMMA protez kaide maddesinin antifungal ve sitotoksik özelliğini değerlendirmektir. Isıyla polimerize olan PMMA protez kaide maddelerine (Meliodent ve Paladent 20) gümüş mikropartikülleri ve sentezlenen gümüş nanopartikülleri hacimce % 0, % 0,25, % 0,50 ve % 1 oranında ilave edilmiştir. PMMA örnekler antifungal aktivite deneyi için 10 mm çap x 2 mm kalınlıkta, sitotoksisite deneyi için 10 mm çap x 1 mm kalınlıkta disk şeklinde hazırlanmış, 7 saat 70 °C + 3 saat 100 °C polimerizasyon siklüsü ile polimerize edilmiş ve 24 saat 37 °C? da distile suda bekletilmiştir. Candida albicans, Candida krusei, Candida glabrata ve Candida tropicalis türlerine karşı antifungal aktivite değerlendirmesi koloni oluşturan birimler sayılarak yapılmıştır. Sitotoksisite deneyi için kültür medyumunda 1., 2. ve 5. günlerde ekstrakte edilen PMMA örnekler L-929 hücrelerine toksik etkisi gerçek zamanlı hücre analiz sistemi (RTCA) ve MTT testi ile değerlendirilmiştir. Gümüş nanopartikül içeren PMMA protez kaide maddesi Candida albicans türüne karşı antifungal aktivite göstermemiştir. Gümüş mikropartikül içeren PMMA protez kaide maddesinde ise Candida albicans türüne karşı antifungal aktivite varlığı saptanmıştır. Gümüş mikropartikül içeren örnekler ekstraksiyon periyotlarına ve gümüş mikropartikül içeriğine bağlı olarak sitotoksik etki göstermemiştir. Sonuç olarak gümüş mikropartikül içeren PMMA protez kaide maddesi antifungal etkiye sahiptir ve sitotoksik değildir. Anahtar Kelimeler : Protez kaide materyali, Gümüş, Antmikrobiyal aktivite, Sitotoksisite, RTCA testi
Özet (Çeviri)
Polymethyl methacrylate (PMMA) denture base materials are susceptible to fungal adhesions which are important etiological agents in the pathogenesis of denture-induced stomatitis. Silver particles have been suggested to have strong antifungal effect. The antifungal effect may be related to a wide spectrum of cytotoxicity. The purpose of this in vitro study was to evaluate the antifungal activity and cytotoxicity of PMMA denture base materials containing silver particle. The heat polymerized PMMA denture base materials (Meliodent and Paladent 20) were used. Silver nano and microparticles were added to the polymer in different concentrations (0%, 0.25%, 0.5% and 1%, by volume). The PMMA disc specimens were prepared for antifungal activity (10 mm diameter x 2 mm thick) and cytotoxicity (10 mm diameter x 1 mm thick), polymerized in water for 7 h at 70 °C +3 h at 100 °C and left in distillated water at 37 °C for 24 h. The antimicrobial activity against Candida albicans, Candida krusei, Candida glabrata and Candida tropicalis were assessed by colony forming units. The PMMA disc specimens containing silver microparticle were eluated with culture medium for 1, 2 and 5 days. Cytotoxicity of eluates to cultured L-929 cell line was evaluated by RTCA and MTT assay. The antifungal effect against Candida albicans increased with respect to increase in percentage of silver nano and microparticles, although this effect is significant only for silver microparticles. In RTCA and MTT assay; there is no time and silver depended cytotoxicity of PMMA denture base materials containing silver microparticle. As a conclusion, PMMA denture base materials containing silver microparticles have an antifungal activity and non-cytotoxic effect.