İslamiyet öncesi Türk destanlarında motif ve tip incelemesi
Motives and types review in pre-İslamic Turkish epics
  1. Tez No: 348043
  2. Yazar: FATİH KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PAKİZE PERVİN AYTAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Destan, İslamiyet Öncesi Türk Destanları, Mitoloji, Motif, Altay Miti
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 295
Özet
Türk destanları üzerine çalışan pek çok araştırmacı ve bilim adamı tarafından bu destanlar üzerine tasnif denemeleri yapılmıştır. Bunlardan biri de Prof. Dr. Umay Günay tarafından yapılmış olup bu tasnifte destanlar“İlk Türk Destanları”ve“İslamiyet Sonrası Türk Destanları”olmak üzere başlıca iki ana çatı altında toplanmıştır. İslamiyet öncesi dönemi teşkil eden birinci grupta toplam sekiz destan yer almaktadır.Bu destanlar içerisinde kültürümüze ait birçok motif çeşitli anlamlar ve semboller ile yaşamıştır. Ancak bu motifler deşifre edilip sosyal, kültürel ve psikolojik arka planları ile derinlemesine incelendiğinde destanlar tam manası ile anlaşılabilmektedir. Destan kahramanlarının taşıdığı ideali, misyonu ve onları idealize ederek vücuda getiren arka planı bilmek de destanları anlamak için elzemdir.Bu çalışmanın esas amacı, metinler içerisinde yer alan motifleri izah etmek, destan kahramanlarını her yönü ile ele almak ve“İslamiyet Öncesi Türk Destanları”üzerine bir çözümleme yapmaktır.
Özet (Çeviri)
Some trials to classify the Turkish epics were performed by many researchers and scientists who work on this field. One of these researchers is Umay Günay who collected these epics under two main groups as“The first Turkish epics”and“Turkish epics after Islam”. The first group that named pre-Islamic epics consists of eight different stories. Many motives that belong to our culture have existed with different meanings and symbols in these epics. We can only understand the epics' world correctly, when these motives and their social, cultural and psychological backgrounds are deciphered. To enter the world of these epics we need to know the back seats of the conditions that reveal the heroes, their missions, and the ideals. The main purpose of this study is to explain these motives in pre-Islamic epic texts, to approach the heroes with all aspects, and to analyze the pre-Islamic Turkish epics.