Yöneticilerin algılanan sahte ve gerçek dönüşümcü liderlik davranışlarını ayırt etmede Makyavelizm ile kişisel açılım ve geri bildirimin etkileri
The effects of Machiavellianism, self disclosure and feed back to differentiate the perceived pseudo and authentic transformational leadership behaviours of the managers
  1. Tez No: 348045
  2. Yazar: FATİH FERAMUZ YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURSUN BİNGÖL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü Liderlik, Otantik Liderlik, Makyavelizm, Kişisel Açılım, Geri Bildirim, Transformational Leadership, Authentic Leadership, Machiavellianism, Self Disclosure, Feed Back
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 514
Özet
Liderlik, işletme alanındaki en önemli kavramlardan birisidir. Bu çalışma ile Dönüşümcü Liderlik ve Otantik Liderlik birlikte ele alınmıştır. Bu iki liderlik türüne göre geliştirilen Sahte Dönüşümcü Liderlik ile Gerçek Dönüşümcü Liderlik tarzlarını ayırt eden yöntemlerin bulunması bu araştırmanın ana konusudur. Analizde kullanılan 396 veri, dönüşüm sürecindeki kamu kurumları ile okulların yöneticileri ve bu yöneticilere bağlı olarak görev yapan çalışanlardan elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre yöneticilerin Sahte ve Gerçek Dönüşümcü Liderlik davranışlarını ayırt etmede, Makyavelizm düzeyleri ile Kişisel Açılım ve Geri Bildirim seviyeleri, birer tahmin yöntemi olarak kullanılabilir. Her iki liderlik tarzı da Dönüşümcü Liderlik türü altında olmasına rağmen, Sahte Dönüşümcü Liderlerin, Gerçek Dönüşümcü Liderlere oranda daha düşük oranda Bireysel İlgi ve İdealleştirilmiş Etki davranışına sahip oldukları söylenebilir. Makyavelizm ile Johari Penceresi bileşenlerinden olan Kişisel Açılım ve Geri Bildirimin, Dönüşümcü Liderlik, Otantik Liderlik ve Etkileşimci Liderlik türleri ve bunların alt boyutları ile olan ilişkileri de çalışma kapsamında araştırılmıştır. Sahte ve Gerçek Dönüşümcü Liderlik davranışlarını tespit eden ve bunları tahmin etme yöntemlerini araştıran ilk çalışma olması nedeniyle araştırma, örgütsel davranış alanında önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Leadership is one of the most important concepts in business administration. In this study, Transformational Leadership and Authentic Leadership theories are discussed together. Pseudo Transformational Leadership and Authentic Transformational Leadership styles are derived from these two theories. The main issue of this research is to find the tools in order to differentiate the Pseudo and Authentic Transformational Leadership styles. The sample used in the analysis (N=396) was taken from managers and staff of these managers in public organizations and schools which are in transformation period. The results of the study indicate that Machiavellianism degrees, Self-Disclosure and Feed Back levels of these managers can be used in order to forecast their Pseudo and Authentic Transformational Leadership behaviours. Although these two leadership behaviours are both included under Transformational Leadership, it can be said that Pseudo Transformational Leaders have lower Individualized Consideration and Idealized Influence than the Authentic Transformational Leaders do. Relationships between Machiavellianism, Self Disclosure and Feed Back (dimensions of Johari Window Model), Transformational Leadership, Authentic Leadership, Transactional Leadership and components of these leadership theories are also discussed in this study. This is the first study exploring the Pseudo and Authentic Transformational Leadership and researching the forecasting methods to differentiate the leadership styles. Thus, it is essential for the Turkish literature in organizational behaviour.