Klinik pilates'in sağlıklı bireylerdeki fiziksel ve psikolojik etkisi
Clinical plates physical and psychological effects in healthy individuals
  1. Tez No: 353024
  2. Yazar: BERK TOPUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜRRİYET GÜRSEL YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Dayanaklılık, Denge, Esneklik, Fiziksel Uygunluk, Kuvvet
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Çalışmamızın amacı; Sağlıklı kişilerde klinik Pilates egzersizlerinin fiziksel ve psikolojik parametreler üzerindeki etkisini değerlendirmektir.Çalışmamıza Özel Emsey Hastanesi'nde çalışan yaşları 18-55 arasında değişen 30 sağlıklı birey katılmıştır. Olgulara 8 hafta süreyle, haftada 3 gün,45 dakika fizyoterapist eşliğinde Pilates egzersizleri yaptırılmıştır. Kişilerin fiziksel uygunluk parametrelerini değerlendirmek üzere yapılan ölçümler Pilates eğitimi öncesi, Pilates eğitimi sonrası, Pilates eğitimi sonrası 6. hafta ve 12. haftada tekrarlanmıştır. Olguların vücut kompozisyonu, kas kuvveti, kassal endurans, esneklik, denge, kardiyovasküler endurans, aksiyete ve depresyon ölçümleri değerlendirilmiştir. Uygulanan testlerin sonuçlarının, SPSS bilgisayar programı kullanılarak ortalamaları, standart sapmaları hesaplanmış ve antreman öncesi ve sonrası istatistikleri yapılmıştır. Bulunan sonuçlar, literatür taraması yapılarak normlarla karşılaştırılmıştır. Olguların Pilates eğitimi sonrası triseps, abdominal,suprailiak deri kıvrımları, yağ ölçüm oranı, bel çevre ölçümü, kalça çevre ölçümü ve bel kalça oranı değerlerindeki değişim istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p ˂ 0.05). Pilates eğitimi sonrası gövde, üst ve alt ekstremite kas kuvvetlerinde, tüm endurans ve esneklik testlerinde, dengede, 6dk yürüme testi yürüme mesafelerinde istatiksel olarak anlamlı bulunmustur (p ˂ 0,05). Kas kuvveti, esneklik, endurans, denge ve yürüme mesafelerindeki bu etki Pilates eğitimi sonrası 12. haftaya kadar korunmuştur. Bireylerin Pilates eğitimi süresince Beck Depresyon ve Beck Anksiyete ölçek puanlarındaki değişimi istatiksel olarak anlamlı düzeyde azaldığı tespit edilmiştir (p ˂ 0,05). Depresyon ve anksiyete durumundaki azalmanın Pilates eğitimi sonrası 12. haftaya kadar korunduğu görülmüştür. Denge, anksiyete ve depresyon ölçümleri hariç diğer parametrelerde 20-30 yaş grubu en yüksek düzeyde etkiyi göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is to investigate the effects of clinical plates exercises on physical fitness parameters for 30 healthy people, aging between 18-55 participated for 8 weeks, 3 days a week and 45 minutes for each day. Measures for evaluating physical fitness parameters were repeated before, after, 6 weeks and 12 weeks after plates training. Body composition, muscle strength, muscle endurance, flexibility, balance, cardiovascular endurance, anxiety and depression measures were evaluated. Results of tests are evaluated statistically by average and standard deviation using SPSS program. Pre-study and after-study statistics are compared with norms reached by literature review.