A comparative study of native speaker and non-native speaker teachers concerning their feedback giving patterns
Ingilizceyi anadili olarak konuşan ve İngilizceyi anadili olarak konuşmayan öğretmenlerin geribildirim verme modellerine ilişkin karşılaştırmalı çalışma
  1. Tez No: 354671
  2. Yazar: AMİROLLAH DİLMAGHANİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HACER HANDE UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: clarification request, elicitation, explicit correction, metalinguistic feedbacks, and recasts, clarification request, elicitation, explicit correction, metalinguistic feedbacks, and recasts
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Araştırmalar İngilizceyi anadili olarak konuşan ve İngilizceyi anadili olarak konuşmayan öğretmenlerin farklı öğretim yöntemleri geliştirdiklerini göstermiştir (Árva&Medgyes, 2000; & Braine 1999). Bu nedenle, bu iki grubun farklı geribildirim alışkanlıklarının olması da olasıdır. Fakat günümüze kadar bu bağlamda bir çalışma yapılmamıştır. Bu çalışma Ankara'daki İngilizce sınıflarında yapılan doksan saatlik ses kayıtlarına dayanarak anadil konuşucusu olan ve olmayan İngilizce öğretmenlerinin geribildirim şekillerini karşılaştırmıştır. Ses kayıtları geribildirim şekilleri (Lyster & Ranta, 1997) bağlamında incelenip Mann-Whitney U Testi ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçları İngilizceyi anadili olarak konuşmayan öğretmenlerin daha fazla geribildirim verdiğini ortaya koymuştur. Fakat İngilizceyi anadili olarak konuşan öğretmenler daha fazla explicit correction, metalinguistic feedback kullandıkları ortaya konmuştur. Ayrıca bu araştırma açıklama isteği, değişiklik ve çıkartım bağlamında anadil konuşucusu olmayan öğretmenlerin İngilizceyi anadili olarak konuşan öğretmenlerden oranla daha fazla geribildirim sağladıklarını ortaya çıkarmıştır. Bu araştırma sonuçları öğretmen yetiştirenlere İngilizceyi anadili olarak konuşan ve İngilizceyi anadili olarak konuşmayan öğretmen adaylarını geribildirim şekilleri konusunda da eğitmelerini öngörüyor. Detaya inecek olursak bu araştırma sonuçları ışığında İngilizceyi anadili olarak konuşmayan öğretmenler değişiklikleri fazla kullanmalarının zararları konusuna dikkatleri çekilmeli; anadil konuşucusu olan öğretmenler ise açıklama isteklerinin ve çıkartımın yararları konusunda bilgilendirilmelidirler.
Özet (Çeviri)
Research has shown that Native speaker teachers (NS) and Non-native speaker teachers (NNS) teachers develop different ways of teaching (Árva &Medgyes, 2000; Braine 1999). Therefore, they may have varying habits for providing feedback for their students. However, no study has dealt with the issue of feedback giving patterns of NS and NNS teachers so far. Based on ninety-hour length audio-recordings of EFL classes in Ankara, the present study compared the feedback giving patterns of NS and NNS teachers. The audio-recordings were analyzed in terms of feedback types (Lyster & Ranta, 1997) and after quantification were analyzed using Mann-Whitney U Test. The results showed that the totally NNS used higher amounts of feedback than NS teachers. However, NS teachers used higher amounts of explicit correction, metalinguistic feedbacks than NNS. By contrast, in terms of clarification request, recasts, and elicitation NNS teachers used higher amounts of feedback than NS teachers. Our findings have implication for teacher educators to familiarize their NS and NNS teacher students with feedback types. More particularly, it demands teacher educators to make their NNS teachers of the demerits of using recasts excessively and inform NS teachers about the benefits of clarification request and elicitation