Farklı lise türlerinde çalışan öğretmenlerin algıladıkları mesleki sosyal destek düzeylerinin incelenmesi (Ümraniye ilçesi örneği)
Vocational social support perceptions of teachers of working in public high schools (Example of Ümraniye town)
- Tez No: 355903
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA OTRAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Destek, Lise Türü, Öğretmen, Social Support, Type of High School, Teachers
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Araştırmanın amacı, İstanbul İli Ümraniye ilçesinde farklı lise türlerinde çalışan öğretmenlerin mesleki sosyal destek düzeylerinin saptanarak, cinsiyet, medeni durum, yaş, mezuniyet düzeyi, mezun olunan okul türü, branş, mesleki kıdem, okuldaki çalışma süresi, idarecilik deneyimi olup/ olmama, mesleki sosyal açıdan desteğe ihtiyaç olduğunu düşünüp/düşünmeme ve çalıştıkları lise türüne göre algıladıkları mesleki sosyal destek düzeylerinin farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir". Bu doğrultuda mesleki sosyal destek düzeylerinin yönetim desteği, meslektaş desteği, öğrenci desteği, aile desteği ve etkili öğretim desteği düzeyini belirlemektir. Araştırmanın örneklemini genel liselerde çalışan 79, Anadolu liselerinde çalışan 104, Meslek liselerinde çalışan 216 ve Çok programlı lisede çalışan 24 öğretmen olmak üzere toplam 423 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın bağımsız değişkenleri hakkında veri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen anket ile cinsiyet, medeni durum, yaş, mezuniyet düzeyi, mezun olunan okul türü, branş, mesleki kıdem, okuldaki çalışma süresi, idarecilik deneyimi olup/ olmama, mesleki sosyal açıdan desteğe ihtiyaç olduğunu düşünüp/düşünmeme ve çalıştıkları lise türü ile ilgili bilgiler toplanmıştır. Araştırmada, mevcut durumu öğrenmek için öğretmenlerin mesleklerini yerine getirirken aldıkları mesleki desteğe ilişkin algılarını belirlemek amacıyla Öğretmen Mesleki Sosyal Destek Ölçeği' uygulanmıştır. Öğretmen Mesleki Sosyal Destek Ölçeği 44 maddeden ve 5 alt ölçekten oluşmaktadır (Kaner, 2007). Farklı lise türlerinde çalışan öğretmenlerin algıladıkları mesleki sosyal destek düzeylerinin belirlendiği bu araştırma bulgularına göre öğretmenlerin sırası ile yönetim desteği, meslektaş desteği, öğrenci desteği, aile desteği ve etkili öğretim desteği boyutlarında puanlandığı görülmektedir. Araştırma sonuçlarına göre öğretmenlerin algıladıkları mesleki sosyal destek düzeyleri; cinsiyet, yaş, medeni durum, meslekteki çalışma süresi, mezuniyet düzeyi ve okuldaki çalışma süresi değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktur. Bununla birlikte, öğretmenlerin mesleki sosyal destek düzeyleri; mezun olunan okul türü, branş, idarecilik deneyimi olup olmama, mesleki sosyal açıdan desteğe ihtiyaç duyup/duymama ve çalışılan lise türü değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermiştir. Elde edilen bulgular ilgili alan yazın doğrultusunda tartışılarak ileri araştırmalara ve uygulamacılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to analyse the perceived vocation social support levels of teachers working in public high schools of İstanbul in terms of some variables, the type of special education school, gender, education level, age, gender, length of service, marriage, and to give suggestions from this point of view. Data collecting process has two different parts: First part is based on personal knowledge about the teachers. Second part consists“Kaner vocation social support”Survey. The study group consisted of 423 participants attending National Ministry of Education high schools located in Istanbul during the academic year of 2012-2013. The data obtained were analyzed using SPSS statistical significance at the 0.05 level were examined. In order to examine the differences between the mean social support scores of the study groups, parametric and nonparametric tests were used for statistical analysis. After Normal distribution search resault T-test or Mann Whitney U-test ,Variance Analysis (ANOVA) or Kruskal Wallis H-test were used to determine If these were related to the variables.Frequency and percentage calculations were made in order to determine the distributions related to the characteristics of the study group. In the evaluation of research data, t-test Analysis and Pearson Product-Moment Correlation and Coefficient Analysis techniques were used. Following results were obtained from the study, according to the teachers' perceptions, there is no significant differences according to the education level, age, gender and length of service. On the other hand, according to the teachers' perceptions, there are significant differences according to the graduated school type, administration experience and need of social support. The findings of this study were discussed and suggestions for practice were provided.