Özbekistan'da Türkiye Türkçesi eğitiminin yeni yaklaşım ve yöntemler açısından değerlendirilmesi
The evaluation of Turkish language education in Uzbekistan in terms of new approaches and methods
  1. Tez No: 356462
  2. Yazar: MEKHİRBAN ALLANİYAZOVA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM AKIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özbekistan, Türkçe öğretimi, yabancı dil, öğretim kurumları, dil öğretimi, anket, yöntem, yaklaşım, Uzbekistan, Turkish language education, foreign language, educational institutions, language teaching, survey, method, approach
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışmanın amacı, Özbekistan'da Türkiye Türkçesinin birinci ve ikinci yabancı dil olarak öğretiminin izlediği yolu sunmaktadır. Bu bağlamda, geçmişten günümüze kadar Özbekistan'da Türkiye Türkçesinin yabancı dil olarak öğretiminin gelişimi izlenmiştir. Bunun için ilk önce yabancı dil öğretimindeki yaklaşım ve yöntemlerin tarihî gelişimi hakkında bilgi verilerek bunların Özbekistan'daki Türkçe öğretimi üzerindeki etkisi açıklanmaya çalışılmıştır. Özbekistan'daki Türkçe öğretiminde kullanılan yöntemleri öğrenmek amacıyla bir anket çalışması yapılmıştır. İncelemenin ilerlemesinde Özbekistan Oliy va Orta Maxsus Ta'lim Vazirligi (Özbekistan Yüksek ve Orta Mahsus Eğitim Bakanlığı), Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı tarafından yayınlanan güncel bilgiler kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda Özbekistan'da Türkiye Türkçesi öğretiminin temelinin atılmasından bugüne kadar izlediği seyirde gelişmekte olduğu ancak yabancı dil olarak Türkçe eğitiminde yeterli olmadığı sonucu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to present an evaluation of Turkish language education in Uzbekistan as the first and second foreign language. In this context, the development of Turkish language education in Uzbekistan is studied. First a historical review of the approaches and methods in foreign language teaching is presented and the effects of them on Turkish language education in Uzbekistan are explained. A survey has been conducted to collect data about the methods used in Turkish language education in Uzbekistan. In the study, up-to-date information published by Uzbekistan Ministry of Higher and Secondary Special Education, Turkish Cooperation and Coordination Agency has been used. At the end of the study, it has been found out that Turkish language education has been continuing to improve, but this improvement is not adequate for Turkish language education.