Havacılık sektörü çalışanlarının çevre duyarlılıklarının incelenmesi
The environmental awareness research of aviation sector employees
- Tez No: 356656
- Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Education and Training, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevre duyarlılığı, havacılık sektörü, çevre eğitimi, Environmental awareness, aviation sector, environmental education
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırmanın amacı, Havacılık sektöründe çalışan personelin çevre duyarlılığını incelenmek ve çevreye yönelik tutumlarını belirlemektir. Söz konusu araştırma için geliştirilen ölçek Türk Hava Kurumu ve bağlılarında görev yapan 200 personele uygulanmıştır. Yapılan bu araştırmada sektörde görev alan personelin bazı kişisel özelliklerinin (cinsiyet, yaş, eğitim durumu, ve görev) çevre duyarlılıklarına ilişkin görüşlerinde fark yaratıp yaratmadığı incelenmiştir. Araştırmada literatür taraması yoluyla geliştirilen 32 soruluk anket kullanılmıştır. Bu anket aracılığıyla çalışanların, çevre duyarlılığı davranışlarına ve örgün eğitim kurumlarında aldıkları çevre eğitiminin yeterliliğine ilişkin görüşleri belirlenmeye çalışılmıştır. Anketin geçerliği için uzman görüşü alınmış ve güvenirlik çalışmaları yapılmış olup verilerin analizinde bilgisayar ortamında SPSS 17 programı kullanılmıştır. Sonuçlar analiz edildiğinde sektör çalışanlarının çevre duyarlılıkları cinsiyetlerine ve sektörde aldıkları görevlere göre farklılık göstermektedir. Araştırmaya katılan erkek çalışanların, kadın çalışanlara oranla çevreye daha duyarlı olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Ayrıca sektörde görev alan pilot ve pilot adayları sektörde yer alan yöneticiler, öğretim görevlileri ve idari personele oranla çevreye daha duyarlı bulunmuştur. Sonuçlar analiz edildiğinde 200 kişinin %9'u örgün eğitim kurumlarında ve hizmet içi eğitimle aldığı çevre eğitimini yeterli görmektedir, %34' ü bu eğitimi yeterli görmemektedir, %57 'si ise bu eğitimi hiç almamıştır. Çevre eğitimi almış olan çalışanlar (X(ort)= 74,04), çevre eğitimi almamış olan çalışanlara (X(ort)= 71,85) göre çevreye daha duyarlı olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to analyse environmental awareness of the staff working in aviation sector and to determine their attitudes towards to the environment. The scale, which was developed for this research, has been applied 200 employees working for Turkish Air Association and its subsidiaries. In this study, it has been examined whether some factors of the personnel, such as gender, age, education level and occupation make difference or not on their environmental awareness. In this research, 32-question-survey developed by literature review was applied.With this study, it has been tried to analyse the views of the employees relating to their environmental awareness behaviour and sufficiency of environmental education while they were at schools. Considering expert opinions, confidence studies have been done for the acceptibility of the survey. SPSS 17 Programme was used in order to analyse the data.When analysed the results of the data, environmental awareness has become diversified in the sector according to their genders and occupations. It has been found out male employees are more sensitive to the environment than female employees. In addition, pilots and pilot candidates are seen to be more sensitive than the managers, lecturers and administrative personnel. When the results analysed, it has been seen that 9 persons of 200 think environmental education given at schools and inservice training is enough. 34% of them think that this education is not enough. 57% of the employees have never had this education. The employees having this education (X(ort)= 74,04) are seen more sensitive to the environment than the ones having no environmental education.