Migren hastalarında sürekli teta burst transkraniyal manyetik stimülasyonun etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of continuous theta burst transcranial magnetic stimulation
  1. Tez No: 361311
  2. Yazar: MELEK ÇOLAK ATMACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN SOYSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Migren, Transkranyal Manyetik Stimülasyon, Sürekli Teta Burst Stimülasyon, Migraine, Transcranial Magnetic Stimulation, Continue Theta Burst Stimulation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Çalışmamızda auralı ve aurasız migren hastaları ve normal sağlıklılardan oluşan kontrol grubunda transkraniyal manyetik stimulasyon (TMS) ile kortikal uyarılabilirliğin değerlendirilmesi ve normal kişilerde inhibihisyon oluşturduğu bilinen sürekli tetaburst repetetif transkranyal manyetik stimülasyon (rTMS) uygulamasının migren hastaları üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: 20 migren hastası (17 kadın, 3 erkek) ve 18 sağlıklı gönüllü (13 kadın, 3 erkek) ile çalışıldı. Manyetik stimülatör ile 8 şekilli koil kullanılarak motor uyandırılmış potansiyel (MEP) amplitüdü, motor eşik (ME), intrakortikal inhibisyon (ICI), intrakortikal fasilitasyon (ICF) ve kortikal sessiz periyot (KSP) incelemeleri yapıldı. İnceleme sonrası sürekli teta burst stimülasyon (sTBS) uygulanıp yeniden ICI, ICF ve KSP çalışıldı, elde edilen sonuçlar sTBS öncesi bulgularla karşılaştırıldı. MEP yanıtları tek uyarı ile, sol motor korteksten uyarılarak ve sağ ADM kasından kayıtlanarak elde edildi. ICI ve ICF için ikili uyarı kullanıldı. İki stimulus arası interval; ICI için 2 ms, ICF için 10 ms olarak ayarlandı. Test stimulus MEP yanıtının elde edildiği şiddet, koşullandırıcı stimulus motor eşik şiddetinin %80'i değerlerinde çalışıldı. Bulgular: Kortikal eksitabilite çalışmalarında migrenliler ve sağlıklı kontroller arasında bazal ME, KSP ve ICI değerleri arasında anlamlı fark bulunmadı, ICF ise migrenlilerde kontrollerden anlamlı olarak düşük bulundu. sTBS sonrası kontrollerde ICF'da anlamlı bir azalma olduğu gözlenirken, migrenlilerde anlamlı bir değişiklik gözlenmedi Sonuç: Kortikal eksitabilite artışı migren patogenezinde yer aldığı düşünülen önemli mekanizmalardan biridir. Çalışmamızda kortikal eksitabilite çalışmalarında migrenliler ile kontroller arasında anlamlı fark bulmadık ancak migrenlilerde ICF'nun normallerden düşük olması intrakortikal fasilitatör devrelerde etkilenme olduğunu düşündürmektedir. İnhibitör etkili olduğu bilinen sTBS normallerde beklendiği üzere ICF' yi azaltırken migrenlilerde değişiklik oluşturmaması da bozuk olan fasilitatör devrelerin sTBS'e yanıtsız olduğu şeklinde yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The objective of our study was to evaluate the cortical excitability with TMS in migraine patients with and without aura and healthy controls, and investigate the effects of repetitive transcranial magnetic stimulation (rTMS) with continuous theta burst that is known to cause inhibition in normal individuals, in migraine patients. METHODS: Twenty migraine patients (17 females, 3 males) and 18 healthy volunteers (13 females, 3 males) were included. Eight-shaped coil was used for magnetic stimulator to examine motor evoked potential (MEP) amplitude, motor threshold (MT), intracortical inhibition (ICI), intracortical facilitation (ICF) and cortical silent period (CSP). Teta burst stimulation (cTBS) was administered following the initial examination and ICI, ICF and CSP were examined again, and the initial and cTBS results were compared. MEP responses were generated with a single stimulation of the left motor cortex and recorded from the right ADM muscle. Dual stimulation was used for ICI and ICF. The interval between two stimuli was set as 2 ms and 10 ms in ICI and ICF, respectively. The intensity that generated the test stimulus MEP response was examined at 80% of the conditioning stimulus motor threshold intensity. RESULTS: No significant difference was determined in baseline ME, CQP and ICI values between migraine patients and healthy controls in cortical excitability studies; however ICF was significantly lower in migraine patients compared to controls. A significant decrease was noted in ICF following cTBS in controls, whereas no difference was observed in migraine patients. CONCLUSION: Increased cortical excitability is one of the significant mechanisms considered to be involved in migraine pathogenesis. We did not determine a significant difference in cortical excitability studies between migraine patients and controls; however, lower ICF results obtained in migraine patients compared to normal controls suggest involvement of intracortical facilitator circuits. In migraine patients, the lack of change in ICF with cTBS, the established inhibitor that decreased ICF in normal controls, was interpreted as the irresponsiveness of the impaired facilitator circuits to cTBS.