Fosfomisinin üriner sistem enfeksiyonu etkeni olan enterobacterıaceae ailesi üyelerine karşı invitro etkinliği
- Tez No: 361477
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER KÜÇÜKBASMACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Fosfomisin, GSBL, Üriner Sistem Enfeksiyonu (ÜSE), E. coli, Minimal İnhibitör Konsantrasyon (MİK), Fosfomycin, ESBL, Urinary Tract Infection (UTI), E. coli, Minimal Inhibitory Concentration (MIC)
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Fosfomisin bakterisidal bir antibiyotik olup, üriner sistem enfeksiyonu etkeni olarak Escherichia coli başta olmak üzere Enterobacteriaceae ailesinin diğer üyeleri üzerine etkilidir. Bu çalışmada fosfomisinin genişlemiş spektrumlu beta laktamaz (GSBL) üreten E. coli ve Klebsiella spp. kökenlerindeki in vitro aktivitesinin araştırmayı amaçladık . İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı laboratuvarlarına gelen idrar örneklerinden izole edilmiş 121 Enterobacteriaceae kökeni çalışmaya alınmıştır. Fosfomisin, siprofloksasin, seftazidim, sefepim ve sefotaksim için CLSI (Clinical and Laboratory Standards Institute) standartlarına uygun alarak agar dilüsyon yöntemi kullanmıştır. Çalışmamızdaki 121 köken, 84 GSBL (+) E. coli, 13 GSBL (-) E. coli, 17 GSBL (+) Klebsiella spp., 1 GSBL (-) Klebsiella spp., 3 Serratia spp., 2 Proteus mirabilis ve 1 Enterobacter spp. olarak tanımlanmıştır. Bu kökenler için fosfomisin duyarlılık oranları ve MİK 50 ve MİK90 değerleri sırasıyla; %92.8 (8-16 mg/L), %100 (8-8 mg/L), %100 (8-18 mg/L), %100 (-,-), %100 (1-1 mg/L), %66.6 (32-128 mg/L) ve %100 (-,-) olarak tespit edilmiştir. 121 kökenin tamamı için fosfomisin duyarlılık ve MİK 50 ve MİK90 değerleri sırasıyla %93.3 ve 8-16 mg/L olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak, çalışmamızda, GSBL (+) E. coli ve Klebsiella spp.'ların fosfomisin duyarlılığı sırasıyla %92.8 ve %100, ESBL (-) E. coli ve Klebsiella spp.'ların ise duyarlılığı sırasıyla %100 ve %100, tüm çalışma kökenlerinin duyarlılığı ise %93.3 olarak bulunmuştur. Fosfomisin, GSBL üreten ve sıklıkla siprofloksasine de dirençli olan kökenlerle oluşan ÜSE'larının ilk basamak tedavisinde tercih edilebilir iyi bir alternatif seçenek olarak gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
Fosfomycin is a bactericidal antimicrobial and is effective mainly for Escherichia coli and also other members of Enterobacteriaceae family which cause urinary tract infections (UTI). In this study, we aimed to investigate, the in vitro antibacterial activity of fosfomycin against extended spectrum beta-lactamase producing E. coli (ESBL) and Klebsiella spp. isolates. 121 Enterobacteriaceae isolates isolated from the urine samples in the Medical Microbiology Department laboratory of Istanbul University Cerrahpasa Medical School included in the study. MICs were determined by agar dilution method for fosfomycin, ciprofloxacin, ceftazidime, cefepime and cefotaxime according to the CLSI (Clinical and Laboratory Standards Institute) standarts. The isolates were identified as 84 GSBL (+) E. coli, 13 GSBL (-) E. coli, 13 GSBL (+) Klebsiella spp., 1 GSBL (-) Klebsiella spp., 3 Serratia spp., 2 Proteus mirabilis and 1 Enterobacter spp. The sensitivity rates, MIC 50 ve MIC90 values were detected for fosfomycin as 92.8% (8-16 mg/L), 100% (8-8 mg/L), 100% (8-18 mg/L), 100% (-,-), 100% (1-1 mg/L), 66.6% (32-128 mg/L) ve 100% (-,-), respectively. The sensitivity rateand MIC 50 ve MIC90 values of fosfomycin were found for all 121 study isolates as, 93.3% and 8-16 mg/L, respectively. In conclusion, we detected the fosfomycin sensitivities of GSBL (+) E. coli and Klebsiella spp. as 92.8% and 100%, for ESBL (-) E. coli and Klebsiella spp., as 100% and 100%, respectively. The fosfomycin sensitivity was found 93.3% for 121 isolates. Fosfomycin seems to be a good alternative in the first-line therapy for the treatment of UTIs caused by ESBL-producing and ciprofloxacin resistant strains.