Vakıf üniversitelerinde maliyet yönetimi ve bir bütçe raporlama uygulaması örneği
Cost management in foundation (Private)universities and an example of budget reporting implementation
- Tez No: 363142
- Danışmanlar: PROF. DR. FERYAL ORHON BASIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Vakıf Üniversitelerinde Maliyet Yönetimi, Faaliyet Tabanlı Maliyet Yönetimi, Sorumluluk Muhasebesi, Bütçe Raporlaması
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe Denetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Vakıf üniversitelerinin hedeflenen amaçlara ulaşmada, stratejilerini gerçekleştirmede ve en önemlisi sürekli ve kesintisiz olarak sektörde varlıklarını devam ettirmelerinde gelir oluşturma kapasiteleri tarafından şekillenen kıt kaynaklarının etkili ve verimli bir şekilde kullanılması, önemli bir yere sahiptir. Kaynakların hangi faaliyetler tarafından ne seviyede kullanıldığı, hizmet sunumu sırasında bu kaynakların kimler tarafından ve nereler için tüketildiğinin zamanında ve doğru olarak saptanması gerekmektedir. Bu süreç içerisinde elde edilecek çıktıların sürekli bir şekilde izlenmesi, önceden belirlenmiş olan hedef ve stratejilerle karşılaştırılması ve bunun mali yönetimin bir stratejik planlama aracı olarak kullanılmasını beraberinde getirecektir. Belirtilen bu önemli noktaları irdelemek üzere, hazırlanan bu tez özellikle vakıf üniversitelerinde etkin bir maliyet yönetimi için öne çıkan dört bileşen (faaliyet tabanlı maliyet yönetimi, sorumluluk muhasebesi temelinde yönetim, etkin gelir yönetimi ve bütçe disiplini) bir model çerçevesinde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Revenue generation capacities of foundation universities are critical factors to reach defined goals, fulfill desired strategies, and most importantly to survive within the higher education sector while focusing on effective and efficient usage of their limited resources. It is highly important to determine in a timely manner how financial recourses are used by whom these recourses allocated for particular activities. In this process, outputs have to be continuously assessed based on pre-defined goals and strategies while using financial management as a strategic planning tool. To shed further light on these critical factors, this thesis attempts to offer a cost management model specifically for foundation universities by focusing four major financial components (namely, activity-based cost managemet, management on the basis of responsibility accounting, effective revenue management and budgetary discipline) Key Words: Cost management in Foundation University, Activity-Based Cost Managemet, Responsibility Accounting, Budget Reporting.