Arapça yazılı medyada reklam dilinin incelenmesi ve reklam metinlerinin Arapça öğretiminde kullanımına yönelik öneriler
Analysis of advertising language in Arabic printed media and suggestions for usage of advertising texts in Arabic language teaching
- Tez No: 366385
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSA YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Arapça yazılı medya, reklam dili, retorik, Arapça öğretimi, beş temel dil becerisi ve yabancı dil etkinlikleri, Arabic printed media, advertising language, rhetoric, Arabic teaching, five main language skills, and foreign language activities
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
ARAPÇA YAZILI MEDYADA REKLAM DİLİNİN İNCELENMESİ VE REKLAM METİNLERİNİN ARAPÇA ÖĞRETİMİNDE KULLANIMINA YÖNELİK ÖNERİLER İSPİR, Ayşe Yüksek Lisans, Arapça Öğretmenliği Bilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Musa YILDIZ Mart- 2014, 124 sayfa Bu araştırmanın amacı, Arapça yazılı medyada yer alan reklam metinlerini dilbilimsel ve reklam söylemine has bazı özellikler açısından incelemek ve reklamların Arapça öğretiminde kullanılmasına yönelik çeşitli etkinlik önerileri sunmaktır. Çalışma nitel bir araştırma olup, tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini yazılı medya organlarından olan Arapça gazete ve dergilerde yayınlanan reklam metinleri oluştururken örneklemi, son üç yılda yayınlanmış Arapça gazete ve dergilerden alınmış, temizlik, kozmetik, otomobil, çocuk ve çocuk bakımı, konfeksiyon vb. farklı temalara ait doksan iki tane reklam metni oluşturmaktadır. Amaçlı örneklem yoluyla seçilen bu metinler taranarak Arapça yazılı medyada yer alan reklamların dilsel özelliklerine dair veriler elde edilmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde iletişim bölümüne ait bir kavram olan reklam, reklam bileşenleri, türleri, araçları, işlevleri ve ilişkili olduğu alanlar hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde çeşitli Arap ülkelerinde yayınlanan farklı dergi ve gazetelerden seçilmiş reklam metinleri dilsel olarak incelenmiştir. Çalışmanın son bölümüne ise reklam metinlerinin neden Arapça öğretiminde kullanılması gerektiği hakkında bilgi verilerek giriş yapılmış ardından reklamların Arapça öğretiminde, Avrupa Dil Portfolyosu'nun içerdiği beş dil becerisini (Dinleme, okuma, karşılıklı konuşma, sözlü anlatım ve yazılı anlatım) kapsayacak şekilde kullanılmasına yönelik on sekiz tane etkinlik sunulmuştur. Yapılan incelemeler sonucunda stratejik olarak, ikna ve tüketime yöneltme vb. amaçlarla üretilen Arapça reklamların dilinin, sıradan olmadığı bilakis düz yazıdan çok şiir diline yakın olduğu, üst düzey dilsel kullanımlara sahip olmakla beraber retorik araçlarla bezendiği dikkatleri çekmiştir. Sahip olduğu bu sıra dışı özelliklerle dil sınıfları için zengin birer dilsel materyal olma liyakatine sahip olacağı düşünülen reklamların Arapça öğretiminde kullanımının, öğrencilerin kolayca dikkatlerini çekerek öğretimi daha zevkli, kalıcı ve verimli hale getireceği açıktır. Bu nedenle çalışmanın son bölümünde Arapça öğretmenine, öğretimde reklamlardan nasıl yararlanabileceği konusunda yardımcı olacak ve bu hususta fikir verecek on sekiz tane etkinlik sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ANALYSIS OF ADVERTISING LANGUAGE IN ARABIC PRINTED MEDIA AND SUGGESTIONS FOR USAGE OF ADVERTISING TEXTS IN ARABIC LANGUAGE TEACHING İSPİR, Ayşe Master Degree, Department of Arabic Language Education Thesis Supervisor: Prof. Dr. Musa YILDIZ March-2014, 124 pages The aim of this research is to analyze advertising texts in Arabic Printed Media in terms of linguistic and some aspects, which are peculiar to advertising discourse and to give various suggestions for usage of advertisements in Arabic Language Teaching In addition to qualitative research, survey research model is used in this study. The universe of the research consists of advertising texts published in Arabic newspapers and magazines, which are parts of printed media whereas sampling consists of ninety two advertising texts, which were taken from Arabic newspapers and magazines published in last three years, with different themes such as cleaning, cosmetics, automobiles, children and childcare and clothing etc. The study gives informations about linguistic features of the advertisements in Arabic printed media by examining these texts which are selected by means of intended sampling. In the first part of the study, there is a piece of information about advertising as a concept belonging to communication domain, advertising components, kinds of advertising, functions of advertising, mediums of advertising and other related areas. In the second part of the study, advertising texts selected from different newspapers and magazines, which were published in different Arabic countries, are examined linguistically. In the final part of the study, some information about why advertising texts should be used in Arabic Language Teaching is told. Then, eighteen activities are presented with the aim of the usage of advertising texts in Arabic language teaching of five skills, (Listening, reading, speaking, verbal expression and written expression) included in European Language Portfolio. As a result of the analysis carried out throughout research process, it attracts attention that Arabic advertising language, which is produced strategically with the aims of persuasion and consumption, is not only enhanced with rhetorical figures in addition to usage of higher order linguistic usages, but also close to poetry language in contrast with ordinary text. It is obvious that advertisements will make Arabic language learning more enjoyable, productive and long-lasting, particularly in language classes, by easily attracting students' attention with these extraordinary features. Accordingly, useful eighteen activities are presented to Arabic language teachers in the final part of the study. They give teachers opinions about how they can use advertising in language teaching.