KPSS sınavına hazırlanan öğretmen adaylarının teknoloji kullanım yeterliliği
The sufficiency of the use of technology of candidate teachers preparing for KPSS examination
  1. Tez No: 370650
  2. Yazar: FEYZA EKİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA OTRAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Teknoloji ve Eğitim Teknolojisi, Education, Technology and Education Technology
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Toplumun ihtiyaçlarının her geçen gün gelişen, değişen bilim ve teknolojiye bağlı olarak değişmesi, öğretmenleri bu değişime ayak uydurmada zorunlu tutmaktadır. Çağdaş eğitim sisteminin hedefi; bilgiye ulaşma yollarını araştıran öğrendiği bilgiyi nerede ve nasıl kullanacağını bilen, olaylara objektif bakmasını bilen bireyler yetiştirmektir. Bu ancak gelişen bilim ve teknolojiye bağlı olarak kendini daima yenileyen donanımlı öğretmenlerle mümkündür. Geleceğimizin temellerini atacak olan öğretmenlerin bireyin kişilik gelişimindeki etkisi yadsınamaz. Bu nedenle sağlıklı bir toplum için çok iyi işleyen bir eğitim sistemi, eğitim sisteminin iyi olması da öğretmenlerimize bağlıdır. Dünün eğitim sistemi ile bugünün öğrencilerini yetiştirmek mümkün olmadığı için çağdaş eğitim sistemi ve çağdaş öğretmenlere ihtiyacımız vardır. Araştırma, KPSS sınavına hazırlanan öğretmen adaylarının teknoloji kullanım yeterliliğini saptamak amacıyla tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. İlk aşamada çeşitli ilgili literatür taranarak teknoloji ve eğitim teknolojisi kavramları açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2011–2012 Eğitim Öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı İstanbul İli Anadolu Yakasında bulunan KPSS dershanelerine devam eden öğretmen adayları oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise bu kurslar arasından tesadüfi (random) oransız küme örnekleme modeli ile seçilen beş dershanede öğrenim gören 600 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada öğretmen adaylarının demografik özelliklerini belirlemek için yedi soruluk bir anket, teknoloji kullanım yeterliliklerini belirlemek amacıyla da 17 maddelik araştırmacı tarafından beşli likert türüne uygun kendini rapor etmeye dayalı (self-report) şekilde hazırlanan bir anket kullanılmıştır. Bu bağlamda öğretmenlerin mesleklerinde teknolojik imkanları ne derece kullanabildikleri hususunda yeterliliklerine ilişkin görüşleri saptanmış, öte yandan yeterlilik anketine verilen görüşlerinin demografik özelliklere bağımlı olup olmadığı kaykare analizi ile denetlenmiştir. Araştırma sonunda öğretmen adaylarının teknoloji kullanımı konusunda kendilerini genel olarak yeterli gördüğü, yeterlilik algılarının özellikle üniversitede eğitim teknolojisi dersi alıp almama değişkenine göre anlamlı bir bağımlılık gösterdiği, cinsiyet ve eğitim düzeyi değişkenlerine göre ise önemli bir bağımlılık göstermediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The fact that the needs of the community change depending on developing and changing science and technology day by day, obliges teachers to adjust themselves to this change. The target of a modern education system is to educate people who research the methods to get a knowledge, know how and where to use the knowledge which they learnt and able to evaluate the events objectively. This is just possible with knowledgeable teachers who follow developments in science and technology. The influence of teachers over the development of people's personality who will lay foundation for the future is not denied. Therefore a real sense of community depends on the education system which works out well, and it depends on the teachers vice versa. We need modern education system and teachers because it is not possible to educate the current students by using the past education system. The research has been carried out to detect the ability of sufficient technology use of candidate teachers who have been preparing for KPSS (Public Personnel Selection Examination) by using the screening model. At the first phase, it has been tried to explain the concept of technology and education technology by examining up-to-date literature. The teacher candidates who study at the private schools for KPSS which are on Anatolia side of Istanbul, part of the Ministry of National Education in academic year between 2011 and 2012 constitute the universe of the research. Six hundred students who study at the five private schools have been selected with a Random Disproportionate Cluster Sample to constitute the sample of the research. In this study on the one hand, the survey was used which consists of seven questions in order to find out the demographic variables of the teacher candidates. On the other hand, another survey was carried out which consists of seventeen questions and also which is suitable five point likert scale and based on self-report in order to discover their sufficiency of the use of technology. In this context, the opinions of the teachers about their sufficiency on how much they can use technological opportunities in their profession have been determined. On the other hand, it has been checked whether their answers for the sufficiency poll depend on the demographic variables or not with the chi-squared test. At the end of the research, the candidate teachers think that they have a sufficiency on the use of technology. It reveals a meaningful dependence to the variety whether they studied the education technology's lesson especially at the university. However, according to the variety of the gender and the education level, it has been determined that it has not shown an important dependence.