İşveren markası ve işveren markasının çalışan memnuniyeti üzerindeki etkileri
İşveren markasi ve i̇şveren markasinin çalişan memnuni̇yeti̇ üzeri̇ndeki̇ etki̇leri̇
- Tez No: 370811
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAİK TUNÇ BOZBURA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, Çalışan, İşveren, Performans, Brand, Employee, Employer, Performance
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Çağımızda gerek üretim gerekse hizmet sektöründe artan iş kolları insanlara çeşitli iş fırsatları yaratmış ve bu durum çalışanları ve işvereni marka olgusuna yönlendirmiştir. İnsanların firmalar arasındaki farkı algılamada marka faktörü önemli bir kriter olmuştur. Bu sebeple gerek tüketicilerin gerekse çalışanların gözünde değer oluşturmak firmalar için rekabet üstünlüğü sağlamak adına oldukça önemli hale gelmiştir. Bu değeri oluşturabilmek adına hiç kuşkusuz firmaların uygulaması gereken faktörlerden birisi de marka olgusunu yaratmaktır. Bu çalışmanın amacı, Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde (GOSB) bulunan üretim işletmelerinin marka çalışmalarının çalışan memnuniyeti üzerindeki etkilerini tespit edebilmektir. Bu amaçla GOSB'de bulunan 197 adet üretim işletmesi çalışmanın örneklemi olarak belirlenmiştir. Çalışmada kullanılan veri toplama tekniği ankettir. Bu bağlamda, 36 soruluk anket formu geliştirilmiştir. Ankette yer alan sorular 5'li Likert tekniğine göre ve çoktan seçmeli olarak hazırlanmıştır. Anket sonuçlarının etkili şekilde ortaya çıkarılabilmesi amacıyla; frekans analizi, güvenilirlik analizi ve Ki – Kare bağımsızlık testi yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda; işletme büyüklüğü ile markanın varlığı arasında anlamlı ilişki olduğu, işletme büyüklüğü ile uluslararası pazarlarda marka konumu arasında anlamlı bir ilişki olduğu, işletmenin büyüklüğü ile çalışanların memnuniyeti arasında anlamlı bir ilişki olduğu, işletmede marka varlığı ile çalışan memnuniyeti arasında anlamlı bir ilişki olduğu, markanın konumu ile çalışan memnuniyeti arasında anlamlı bir ilişki olduğu, işletmenin uluslararası pazarlarda marka konumu ile çalışan memnuniyeti arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra işletme büyüklüğü ile sektörde markanın bulunduğu konum arasında ters yönlü bir ilişki olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our age, increasing business lines in both production and service sector have created several job opportunities to people. And this has directed consumers and employees to the brand concept. It is an important factor to deal brand factor on detect the difference between enterprises. For this reason, to create value in the eyes of consumers and employees has become very important in order to provide a competitive advantage for firms. Undoubtedly, to increase the value of the brand is one of the factors that firms should implement in order to create this value. Aim of this study is to reveal whether manufacturing enterprises located in Gebze Organized Industry Zone give importance to work on building the brand and the brand's financial value. For this purpose, 197 manufacturing enterprises located in GOSB are identified as study sample and survey is used as data collection techniques in the study. In this context, a questionnaires including 36 questionsare developed. Questions contained in the survey are prepared by 5-point Likert technique and multiple-choice technique. In order to reveal the survey results effectively; frequency analysis, reliability analysis and Chi - square independence test is made. At the end of the study; it is investigated that there is a significant relationship between; business size with the presence of the brand, brand position with size of the business in international markets, employee satisfaction with the size of the enterprise, employee satisfaction with brand presence in the enterprise, employee satisfaction with the brand's position, enterprises' brand position in the international market with employee satisfaction. On the other hand, it is understood that there is a reverse relation between size of business with the location of brand in the industry.