Belediye iktisadi teşebbislerinin örnek uygulamalarla analizi
Case study analysis with municipal enterprises
- Tez No: 375475
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Belediye, İktisadi Teşebbüs, Yerel Hizmet, Özelleştirme
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Belediyeler, hızlı şehirleşme nedeniyle artan görev ve sorumluluklarını yerine getirebilmesi için yeni organizasyonlara ihtiyaç duymuşlardır. Belediyeler, sağladıkları sermaye ile genellikle Anonim Şirket şeklinde belediye iktisadi teşebbüsleri (BİT) kurarak yeni organizasyonlarını oluşturdular. BİT'ler belediyelere kaynak tahsis etmek, kamu bürokrasisinden, idari vesayetten kurtulmak, yörenin sosyal ve ekonomik gelişmesine katkıda bulunmak ve bütçe prensiplerinden kaçınmak gibi amaçlarla kurulmuştur. Bu tez yerel hizmet üretmek amacıyla kurulan belediye iktisadi teşebbüslerini inceleme amacını taşımaktadır. Bu amaçla yapılan çalışma da Samsun Büyükşehir Belediyesi iktisadi teşebbüsleri incelenmiştir. Yöntem olarak konuyla ilgili kitaplar makaleler, internet ortamından elde edilen kaynaklar kullanılmış şirketlerin edinilen tablolar ve faaliyet raporlarından faydalanılmıştır. Şirketlerle beraber belediyelerin faaliyetlerinde bir artış olmuş ve belediyeler kendi görev alanlarıyla ilgili, ilgisiz birçok alanda faaliyet göstermeye başlamışlardır. Hizmet üretmek amacıyla kurulmuş olup sunumunu sadece belediyenin yaptığı hizmetlerde nispeten daha iyi olmakla beraber genelde verimli, etkin ve karlı olmadıkları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The municipalities have been in need of new organizations necessary to perform their increased responsibilities and duties due to rapid urbanization. They have established the Municipal Economic Enterprises (BIT), formed as corporation , using the capital they raised. The Municipal Economic Enterprises have been formed for the purposes of providing resources to the municipalities, slipping out bureaucracy and administrative guardianship contributing to the social and economic development of the related regions, and avoiding the principles of budget. The following thesis entitled aims to research the municipal economic enterprises established upon producing local services. In this paper written for this purpose, in the example of Samsun Metropolitan Municipality have been addressed. As method, books written in this area and especially articles and sources obtained from the internet have been used, while data obtained from company officials through the municipality and prepared as tables, activity reports and announcements of the results of tenders belonging to the Public Procurement Agency have been utilized. There has been observed an increase in the activities of the municipalities together with those of the companies and municipalities have started to display activity in many fields in and out of relation of their own field of business. It is evident that the tendency of incorporation, which seems to be relatively in a better condition within some services established to produce local services and whose host is only the municipality, is in general not productive, effective and economic except for this implementation. Keyword: Municipality, Economic Enterprises, Local Service, Customization