Ürün paketleme (bundling) stratejisi: Telekomünikasyon sektörü üzerinde bir uygulama
Bundling strategy of telecom offerings: An empirical investigation in the Turkish market
- Tez No: 375519
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MİTHAT ÜNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Paketleme, Paket, Pazarlama Stratejileri, Telekom, Telekomünikasyon, Düzenleme, Regülasyon
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Dünya‟da oldukça yaygınlaĢan paketleme uygulamasının Türkiye telekomünikasyon sektöründe tüketici pazarında daha önce araĢtırılmamıĢ olması ve konunun pazarlama açısından önemine binaen, bu tez çalıĢması ortaya çıkmıĢtır. Telekom iĢletmecileri, birçok ürünü paketleme ile bir araya toplayıp gelirlerini artırabilir, müĢteri kayıplarını engelleyebilir ve operasyonel maliyetlerini düĢürebilirler. ÇalıĢma kapsamında, tüketicilerin hangi demografik özelliklerinin paketleme tercihini etkilediği ve pakette indirim bilgisinin açıkça belirtilip veya belirtilmemesi durumunda paket satın alma tercihi, hanehalkının karar vericisi bireylerle ampirik olarak araĢtırılmıĢtır. Sonuç olarak; çeĢitli hukuki sınırlamalara maruz kalan telekom iĢletmecileri için paketleme uygulamasının, pazarlama stratejilerine nasıl dönüĢtürülebileceği belirtilmektedir.
Özet (Çeviri)
Bundling has become a popular marketing strategy in the telecommunications sector as telecom service providers all over the world have been offering various bundle types in order to increase customer loyalty and revenues. Yet our knowledge of exactly which profile of consumers react to bundles of service providers, and whether they would like to purchase bundle without explicit discount information, is limited. These two research questions are addressed in this research. Current bundle choices and future intent of consumers through an empirical investigation are examined, in the context of the Turkish market, one of the most dynamic and sizeable telecom sectors in the world. Then, the extant theoretical work with empirical evidence is built, especially in the context of the heavily regulated Turkish market. Findings of this study can assist telecom service providers develop and implement business strategies to expand the subscriber base by bundling practice. Key Words : Bundling, Bundle, Marketing Strategies, Telecommunications, Turkey, Regulation