Kırım Tatar Türkçesinde kiplik belirteçleri
In Crimean Tatar Turkish modal adverbs
- Tez No: 375527
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HABİBE YAZICI ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kip, Kiplik, Belirteç, Kiplik Belirteçleri, Kırım Tatar Türkçesi, Mood, Modality, Adverb, Modal Adverbs, Crimean Tatar Turkish
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada Kırım Tatar Türkçesinde kiplik gösteren belirteçler anlamsal ve bilimsel açıdan ele alınmıştır. Çalışmanın giriş bölümünde kip ve kiplik üzerine yapılan çalışmalar değerlendirilmiştir. Ayrıca kipliğin Türkçe çalışmalardaki anlatımı üzerinde durulmuştur. Kırım Tatar Türkçesi gramerlerinde kiplik belirteçlerinin işlenişi açıklanmış ve örnekler verilmiştir. Kiplik belirteçleri elimizdeki Kırım Tatar Türkçesi ile yazılmış beş adet romandan tespit edilmiştir. Bu belirteçler kiplik anlamlarına göre üç gruba ayrılmıştır. Bu belirteçlerin cümlelerde gösterdiği kiplik anlamları ayrıntılı olarak işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Crimean Tatar Turkish in this study, adverbs which shows modality was studied as semantics in Crimean Tatar Turkish. Over the studies of mood and modality concepts were told at introduction of study. On the dealing of modal adverbs were studied in the grammers of Crimean Tatar Turkish and examples were given. Modal adverbs were determined from Crimean Tatar Turkish five novels which we have. These adverbs were dividied into three groups according to meanings of modality. The meaning of modality where these adverbs show in the sentences were dealed with details.