Özel ortaöğretim kurumlarında pazarlama yönetimi
Marketing in private high schools
  1. Tez No: 375785
  2. Yazar: SUNA HİNDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet Pazarlaması, Eğitim, Özel Liseler, Service Marketing, Education, Private High Schools
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bilimsel ve teknik alanda ilerleyebilmek, dünyada söz sahibi olabilmenin temel koşuludur. Bu da bireylerin yetiştirilmesiyle, kaliteli ve etkin bir eğitimle söz konusu olabilir. Avrupa Birliğine üye olma çabaları içerisindeki ülkemizde, eğitime olan talebin artışıyla birlikte devletin bu talebi karşılamakta fiziki ve ekonomik olarak yetersiz kalması büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğitim alanındaki bu boşluğu doldurmak amacıyla özel sektörün eğitim alanındaki yatırımları da giderek artmaktadır. Devlet okullarından farklı olarak, işletme statüsüne sahip olan özel okullar, sosyal yapının gereksinimlerine göre örgütlenerek, bilgiyi üretip pazarlayabilen örgütlerdir. Devlet okullarında sunulan eğitim hizmetlerinin kalitesinden yeterince tatmin olmayan öğrenciler ve velileri de özel okullara yönelmektedirler. Buna paralel olarak ülkemizde özel okullar arasındaki rekabet giderek artmaktadır. Müşteri talep ve istekleri doğrultusunda üretilen ürünün satılması, işletmenin kar elde edebilmesi ve müşteri memnuniyetinin sağlanması açısından pazarlama önemlidir. Pazarlama yönetimi, planlama, hedef kitlenin belirlenmesi, bu hedef kitle doğrultusunda gazete ya da derginin biçim ve içeriklerinin oluşturulması, fiyatının belirlenmesi, dağıtımı ve tutundurma çalışmaları dediğimiz pazarlama iletişimi bileşenlerinin uygulanması aşamalarından oluşur. Bu doğrultuda özel liselerin/okulların, kaliteli bir eğitim hizmeti verebilmek ve oluşan rekabet ortamında başarılı olabilmek için pazarlama stratejilerini en iyi biçimde uygulamaları gerekmektedir. Araştırmanın amacı; özel liselerin/okulların eğitim hizmetlerinin pazarlanması ile ilgili faaliyetleri uygulayabilme seviyelerini internet sitelerinde verilen bilgilerden hareketle ortaya koymak ve bu sonuçlardan hareketle önerilerde bulunmaktır. Araştırma bölümünde seçilen 33 okulun yıllık fiyatları, şube sayıları ve pazarlama iletişimi ile hizmet özellikleri açısından web sitelerinin içerikleri incelenerek bir değerlendirme ve gruplandırma yapılmıştır. Metinsel çözümlememize göre, pazarlama bileşenleri stratejileri açısından iki bileşenin konumu önem taşımaktadır: Ürün/eğitim hizmeti ve fiyatı/ücreti. Ağırlıklı değerleme ve yaygın yararlanma olanağı sıralamamızda ise, ilgili okulların, kendi grubu içinde ve diğerlerine karşı rekabetçi konumu görülmektedir. Kendi liginin“şampiyonları”ile diğerlerine göre yakınlık ve uzaklıklarını rekabet uzayında konumlandırmak ve buna uygun olarak pazarlama bileşenleri stratejilerini geliştirmek mümkündür.
Özet (Çeviri)
To advance in scientific and technical fields is the main condition of having a voice in world. That can be possible to educate the individuals with a qualified and efficient education It is a big problem of state's fall down physically and economically with the increased demand to education in the effort to be a member of European Union of Turkey's. The private sector also has been increasing investment in education, in order to settle the deficit of education. Private schools which have corporation status unlike public schools, are organizations which organized the necessities of society, generate and market the knowledge. Parents and students who aren't satisfied from the qualities of public schools' education, prefer the private schools. In parallel with this situation, competition continually increase between private schools. Marketing is so important for the purposes of product's vendition in accordance with the customer's demand, companies' profitability and customer satisfaction. Marketing management occurs some marketing communications components as planning, determination of target audience, generation of literaty publication's contents, pricing, distribution and impact. Consequently private high schools have to follow the marketing strategies by the best way for meet with success in competitive environment and provide quality education services. The purpose of the research is to propound the level of applying the activities about marketing the education services of private high school according to information given by irternet web sites and to make suggestion with these conclusions. An evaluation and classification have been made by examination the contents of web sites in the sense of the annual prize, branch numbers, marketing communications and service quality of 33 school chosen in the research section of the study. In terms of strategy of marketing components, two are found as important. They are educational service and price. With our grading related weighted scoring and common utilization capability of schools, it is seen that each school has a competitive position in their own group. As a result, champion high schools of their own league have to take position on their competitive space and improve appropriate marketing communication strategies in accordance with other schools' positions.